07 april 2022 
5 min. leestijd

Het hefboomeffect in Vastgoed

Het hefboomeffect in Vastgoed

In de financiële wereld wordt regelmatig gesproken over het hefboomeffect. Dit hefboomeffect wordt vaak in verband gebracht met meer rentabiliteit op het vermogen van (grote) ondernemingen zoals multinationals.

Tot een jaar of tien geleden stond deze term ver van mij af. Totdat ik, door mezelf erin te verdiepen, erachter kwam dat wij allemaal wel degelijk kunnen werken met dit bijzondere princpe van het hefboomeffect. Het blijkt veel dichterbij te zijn dan ik lange tijd dacht.

Wat wordt met hefboomeffect bedoeld?

Als je ergens geld in stopt, investeert dus, met als doel je geld te laten groeien, is het gebruikelijk om te starten met je eigen spaargeld.

Wat ik als investeerder graag wil, zijn 2 dingen.

Ten eerste wil ik natuurlijk uitrekenen hoeveel mijn ingelegde spaargeld mij jaarlijks oplevert. Ten tweede vind ik het belangrijk om te kunnen inschatten wanneer ik mijn eigen geld terug kan storten naar mijn bankrekening. Op deze manier reduceer ik niet alleen het riciso op verlies van geld enorm, ik kan ook verder bouwen. 

Laat ik beginnen met een voorbeeld.

Je koopt een huis van €40.000 met je eigen geld. Je hebt aankoopkosten van €5.000 en laat het huis opknappen voor €10.000. Totaal zit er dus je eigen geld van €55.000 in.

Je laat het huis taxeren en het is na verbouwing €65.000 waard. Je verhuurt het huis gedurende een paar maanden en dan vraag je een hypotheek bij de bank aan. 

De bank is het ermee eens dat huis €65.000 waard is. Je kunt 65% gefinancierd krijgen. 65% van €65.000 is €42.250. Dat krijg je op je bankrekening gestort van de bank (natuurlijk betaal je een maandelijks bedrag aan de bank, wat betaald wordt uit de huurinkomsten).

 Vastgoed in Engeland

Dat betekent concreet dat ik van de €55.000 die ik heb uitgegeven, een groot gedeelte van de bank terugkrijg. Hierdoor heb ik nog maar €12.750 van mijn eigen geld in het pand heb zitten. Er zijn zelfs voorbeelden van €0 eigen geld in het pand, maar dat gaat voor dit artikel te ver.

Van de €42.250 die nu terug op je bankrekening staat, daarmee kun je verder sparen totdat je weer €55.000 hebt, waarmee je een volgend, vergelijkbaar pand kunt kopen.

Dit is dus het principe van het hefboomeffect. 

Je pompt als het ware geld rond, waardoor je in staat bent om verder te bouwen aan je portfolio en dus aan je financiële vrijheid.

Als je creatief denkt, kom je vast nog aan meer mogelijkheden om van dit hefboomeffect gebruik te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Geld van andere mensen - mensen met geld maar geen tijd. Zij willen wellicht geld aan jou uitlenen
  • Crowdfunding

Ik maak gebruik van een combinatie. Ik werk graag met investeerders die ik jaarlijks een rendement op hun geld geef. Ook heb ik in Engeland een hypotheek.

De toegang tot geld wordt steeds gemakkelijker naarmate je langer op dit pad van investeren bent. Daarnaast open je als vanzelf je mindset steeds meer, waardoor geld nog gemakkelijker naar je toe komt. 

Ook dat is het effect van het hefboomeffect.

Vastgoed in Engeland

Eigenlijk lever je met het hefboomeffect een grotere kracht.

Hefboomeffect wordt ook wel ‘leverage’ genoemd.

Bij de voorbeelden die ik noem, maak je dus gebruik van het hefboomeffect. Het financiële hefboomeffect, oftewel ‘leverage’ wil zeggen dat je gebruik maakt van geleend geld om het verwachte rendement op je eigen vermogen versneld te verhogen. Je maakt dus gebruik van een versnelling.

Op deze manier maak je veel meer rendement dan als je alleen je eigen geld gebruikt en bijvoorbeeld zelf doorspaart tot je het gehele bedrag bij elkaar hebt. Die tijd om zolang te wachten hebben we in de meeste gevallen niet.

Nu denk je misschien: maar ik wil helemaal geen schulden aangaan! Ik kan me dat voorstellen. Daarover zo meteen meer.

Nou is de ene schuld de andere niet. Een schuld aangaan om een auto te kopen is een heel andere schuld dan een schuld aan te gaan waarmee je je geld laat vermeerderen. Snap je het verschil? 

Waarom maken we zo weinig gebruik van het hefboomeffect?

Ik denk dat dat komt door de mindset over geld die we vanuit huis meekrijgen.  Of eigenlijk, niet meekrijgen.

Huis, school en maatschappij hebben jou en mij nou eenmaal niet geleerd op een gezonde manier naar geld te kijken. Ik denk ook dat invloed van de banken en de marketing hierop groot is. Nederlanders zijn nou eenmaal een spaarvolk. Dat betekent dat het zo in onze cultuur zit ingebakken dat schulden aangaan per definitie niet goed lijkt te zijn.

Nou vraagt het natuurlijk financiële educatie om tot een punt te komen om investeerders om je heen te verzamelen die met jou samenwerken om zo een mooi rendement uit je projecten te kunnen halen.

Toch leer ik mijn kinderen dat het hefboomeffect ook in het klein kan beginnen. Mijn advies aan ze is ‘begin eens met iets kleins’. Investeer in iets, zoals een project via crowdfunding, dat jou aanspreekt. Kijk hoe dat werkt en leer hoe jij het voor jezelf kunt toepassen. 

Wat is het verschil in soorten schulden?

In het boek van Robert Kiyiosaki ‘Cash Flow Kwadrant’ maakt de schrijver het verschil in goede schulden en foute schulden.

Vastgoed in Engeland

social2‘Foute’ schulden zijn schulden die je niks opleveren. Sterker nog, het kost je alleen maar geld. Uiteindelijk betaal je geld plus rente terug aan de geldlener. Het onderpand, bijvoorbeeld die auto, is alleen maar minder waard geworden.
social2‘Goede’ schulden zijn schulden die bedoeld zijn om meer rendement op je geld te maken. Een huis kopen voor de verhuur, door gebruik te maken van een hypotheek, is een voorbeeld van een ‘goede’schuld. Op deze manier maak je gebruik van het hefboomeffect.

En je eigen huis dan?

Als je het vanuit het gedachtegoed van Robert Kiyosaki bekijkt, is een hypotheek aangaan op het huis waarin je woont, een ‘foute’ schuld’. Je verdient er immers niks mee (tenzij je een gedeelte van je huis verhuurt en daarmee de hypotheek betaalt).

Vastgoed in Engeland

Wel is het zo dat je natuurlijk wel ergens moet wonen. Als je het dan vergelijkt met het huren van een huis, dan kan het kopen van een huis met een hypotheek je op de langere termijn voordeel geven. Zeker als je ziet dat veel huizen ook nu weer in waarde zijn gestegen. 

Conclusie: als je optimaal gebruik maakt van een hefboomeffect, kunnen je mogelijkheden oneindig groeien.

Over de schrijver
Ik help Nederlandse ondernemers succesvol worden met hun eerste vastgoedaankopen in de UK-Schotland. Via vastgoedcoaching, de Schotland Property Academy en de Schotland Property Tours.