23 juli 2020 
4 min. leestijd

Ben jij trots op je weggever?

Ben jij trots op je weggever?

Laten we het over je weggever hebben. Je weet wel, een e-book, checklist, video of iets anders waarmee de lezer jou leert kennen en jij hiermee een mailinglijst opbouwt.

Natuurlijk wil je trots zijn op je weggever.

Nog altijd spreek ik ondernemers die niet trots genoeg zijn op hun weggever.

  • Ze hebben nog geen weggever (‘in de maak’)
  • Er is wel een weggever, maar die past niet meer bij wat hun klanten nodig hebben
  • De twijfel over wat ze zullen weggeven (‘geef ik niet teveel weg?’)
  • Nadat de lezer de weggever heeft gedownload, valt het stil (en dat is zo jammer)

Het hele proces – weggever met opvolgmails – is een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie.

Marketing omvat alle activiteiten die ervoor zorgen dat jij zichtbaar bent voor je doelgroep. Dat je ideale klant weet dat je bestaat. Dat ze zien dat jij ze kunt helpen met het oplossen van hun vraagstuk of probleem.

Alleen met een mooie website kom je er niet. Je wilt dat mensen blijven hangen op je website en dat ze aangehaakt blijven bij wat jij te vertellen hebt. Bovendien zijn je websitebezoekers anoniem en eenmaal weg, ben je ze voorgoed kwijt.

Dus heb je een weggever nodig die ervoor zorgt dat je lezer naam en mailadres achterlaat zodat je ze leert kennen, en zij jou. En je nog beter kunt inspelen op wat zij nodig heeft.

Tijd voor actie! Zorg dat je weggever maakt, er trots op bent en een lopende funnel hebt. Heb je één onderdeel wel? Zorg voor consistentie.

Veelvoorkomende worstelingen rondom je weggever en funnel

Zo heb ik destijds heel lang gedaan over het maken van mijn eerste e-book, een aantal jaren geleden. Het e-book ging over hoe je als ondernemer meer zichtbaar kon worden. Het idee had ik al langer. Om ervoor te gaan zitten en het uit te werken totdat het helemaal, inclusief zo’n mooie voorkant, af is…

Een actie starten, daar heb ik niet zoveel moeite mee. Om in actie te blijven, daar heb ik wel een uitdaging. Ik genereer graag nieuwe ideeën. Maar het afmaken, daar kom ik mezelf nog regelmatig in tegen.

Zo dus ook met het maken van dat eerste e-book. Ik heb het ‘niet afronden’ opgelost door de doelen en de aanpak uit te schrijven, gewoon te starten en ervoor te zorgen dat ik een ‘accountability’ partner heb. Dat kan een business-collega of een businesscoach zijn die mij bij de les houdt. Ik vertel wat mijn plan is, wanneer het af is en ik deel het met haar via whatsapp.

Als jij jezelf al een tijdlang hoort zeggen dat je weggever ‘in de maak’ is, heb je wellicht iets aan deze #tip: zorg voor een accountability partner. Ook handig in te zetten als je perfectionisme je in de weg zit.

Mijn eerste e-book..

Terug naar mijn eerste e-book over zichtbaarheid. Een jaar of 8 geleden. Ik had het niet goed gecheckt op taal- en spelfouten. Ook al had ik de tekst vele keren nagekeken, daar had ik zelf overheen gelezen. Nadat ik het e-book op mijn website had gezet, bleef ik eeuwig twijfelen. Ik kon er niet trots genoeg op zijn.

#Tip: zorg dat je je weggever eerst aan jezelf verkoopt. Ben jij er heel trots op? Deel je het graag met anderen? Zie jij de waarde voor de lezer? Dan heb je een goed beginpunt.

Dan gelijk nog een #tip: schroom niet om een tekstschrijver in te huren die kijkt naar consistentie, opbouw, taal- en typefouten. Het is je investering meer dan waard.

Heldere doelen geven je richting

#tip: heb jouw doelen helder. Waarom wil jij een weggever maken? En wat moet het opleveren?

Mijn doel van de weggever (9 elementen om jouw bedrijf te laten groeien) is om mensen die in mijn doelgroep passen (vrouwen met een (coaching)bedrijf die toe zijn aan de volgende stap) kennis met mij te maken.

Ik doe dat door via dit e-book waardevolle inzichten en tips met ze te delen. Daarna houd ik ze aangehaakt doordat ze via de funnel opvolgmails van mij krijgen. Het grotere doel is dat ik graag met ze in gesprek kom via een strategiesessie. Daaruit komen klanten voort.

#tip: besteed veel aandacht aan de opvolgmails oftewel je funnel. Meer over funnels lees je in element 7 van mijn e-book met de 9 elementen om jouw bedrijf te laten groeien.

Ik bouw mijn funnels in Activecampaign.

Kun je teveel weggeven aan je lezers?

Het antwoord is kort en bondig: nee.

Je geeft nooit teveel weg. Alles wat jij aan tips en inspiratie aan een ander geeft, is ooit al eens gedeeld. Internet staat er vol mee. Jij hebt het alleen iets anders verpakt voor jouw lezer. Passend bij je doelgroep en je aanbod. Zodat het fijn leest en je lezer er zelf iets mee kan doen.

Wat je weggeeft, gaat over wat je klant kan doen om iets te bereiken. Een pijnpunt opgelost te krijgen. En ook een beetje hoe ze dat kan doen. Een van de pijnpunten die ik help oplossen, is het vervelende gevoel van continu te weinig klanten hebben. En omdat daar niet direct één simpele oplossing voor is, maar een samenhang van een aantal elementen is, komt dit pijnpunt op meerdere plekken terug. Dat het gaat over je ideale klant kennen en daar een goed aanbod voor maken, maar ook het zien van je interne blokkades en saboteurs die jou weerhouden om de stappen te zetten.

weggever

trots op je weggever

Je ziet graag dat je lezer iets gaat doen met de tips en inspiratie uit jouw weggever

Nog een voorbeeld: element 8 van mijn 9 elementen om je bedrijf te laten groeien is ‘verkopen‘. Ik vertel daarin dat als je doelen stelt, het verkopen een stuk gemakkelijker gaat. Want dan weet je waar je je op moet richten. Ook de opbouw van het verkoopgesprek komt aan bod. Net als bezwaren die je potentiële klant noemt, en hoe ze daarmee om kan gaan.

Ik zie heel graag dat ondernemers aan de slag gaan met de tips die ik in het e-book weggeef. Dat kan een ondernemer prima zelf. Op het moment dat zij vastloopt, en daar hulp bij kan gebruiken, is de drempel om met mij in contact te komen, inmiddels behoorlijk verlaagd.

Nu ben ik benieuwd: ben jij trots op jouw weggever? Zo niet, werk te doen 😉

Over de schrijver
Ik help Nederlandse ondernemers succesvol worden met hun eerste vastgoedaankopen in de UK-Schotland. Via vastgoedcoaching, de Schotland Property Academy en de Schotland Property Tours.
YgmdEjQuBUyF
Door

YgmdEjQuBUyF

op 15 Sep 2020

tsODMNVuk

fRsCpVrWlkycJa
Door

fRsCpVrWlkycJa

op 15 Sep 2020

IVsuhDMZFxl

Reactie plaatsen