02 februari 2021 
3 min. leestijd

Weet jij wat Clubhouse is?

Weet jij wat Clubhouse is?

Deze vraag is mij de afgelopen week wel drie keer gesteld. Door collega-ondernemers. Online in een Facebook community kwam hij ook al voorbij.

Ik kende Clubhouse nog niet en merkte dat ik daar niet de enige in was. Er waren wel veel mensen die er iets over gehoord hadden. Maar niemand kon me veel meer vertellen dan dat het een nieuwe social media app is waar ik alleen toegang toe krijg als iemand mij uitnodigt.

Het wordt steeds mysterieuzer en dat wakkert mijn nieuwsgierigheid aan. Ik lees op internet dat Clubhouse een app is waar je informele audiogesprekken in kunt voeren. In de App store staat het vermeld als een ‘drop-in audio chat’.

Het is opmerkelijk dat het audio-only is. Ondanks de steeds groeiende mogelijkheden om video in te zetten voor je bedrijf, kiest Clubhouse ervoor om alleen met audio te werken.

Ik wil weten wat het mysterie is van Clubhouse en waarom juist ondernemend Nederland erover praat. Dus ik ben in de App Store gedoken en heb de app gedownload. Hoe bijzonder is de melding die ik vervolgens ontvang?

We’re working hard to get Clubhouse ready for launch! While we wrap up the finishing touches, we’re adding people gradually to make sure nothing breaks. 🙂

If you don’t yet have an invite, you can reserve your username now and we’ll get you on very soon. We are so grateful you’re here and can’t wait to have you join!

Zou dit werkelijk een technische reden hebben of doen ze dit om de app toch enigszins exclusief te houden en een schaarste te creëren?

Ik geloof dat dit zeker bijdraagt aan de populariteit en mijn nieuwsgierigheid groeit gestaag door.

Ik besluit dan ook om een gebruikersnaam aan te maken en mezelf dan maar op die reservelijst te zetten. Nu maar hopen dat dit geen week gaat duren. Want mijn nieuwsgierigheid gaat niet samen met mijn geduld.

Nou, mijn avond kon niet meer stuk! Binnen vijf minuten werd ik toegelaten door een bekende uit mijn contactenlijst. Ik kon eindelijk gaan ontdekken wat Clubhouse is. Mijn accountnaam is @saskiabussink, leuk om jou daar te ontmoeten.

Wanneer je de Google hulplijn inschakelt op het woord ‘Clubhouse’ word je overspoeld met handleidingen, video’s en blogs. Ik heb een waardevol blog voor je uitgezocht, waarin een duidelijk stappenplan opgenomen is.

Ik start met een aanmaken van een profiel, plaats een profielfoto en laat Clubhouse weten wat mijn interesses zijn. Vervolgens krijg ik van Clubhouse voorstellen van personen die ik kan gaan volgen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf personen te zoeken die mijn interesse hebben of omdat ik ze persoonlijk ken.

Nu word ik enigszins overvallen door de grote hoeveelheid Amerikaanse leden en rooms. Het voelt een beetje alsof ik in een hooiberg aan het zoeken ben naar landgenoten. Om jou dit leed te besparen heb ik een handige Facebookgroep gevonden waarin je Nederlandse leden en rooms kunt vinden.

In Clubhouse vind je zogenoemde ‘rooms’, kamers waar je naar binnen kunt gaan. Bovenaan in de kamer is het gedeelte met de sprekers, het podium. Onderaan zit het publiek. De persoon met het groene teken voor zijn naam is de moderator, degene die het gesprek leidt. (Dit kunnen er overigens meer zijn.)

Voel je vrij om op je gemak te luisteren naar het gesprek of om juist actief deel te nemen. Je kunt je hand opsteken als je iets wilt zeggen of vragen. De moderator kan je dan uitnodigen op het podium.

Wanneer je je vraag gesteld hebt of klaar bent met bijvoorbeeld je pitch dan verlaat je het podium door op je profielfoto te klikken en ‘move to audience’ te selecteren.

De gesprekken variëren van een informele vrijdagmiddagborrel of een uren durend debat naar bijvoorbeeld een live coaching sessie. Via het kalender-icoon bovenaan in de app kun je zien welke evenementen er allemaal op het programma staan.

Clubhouse

Klik op een evenement wat je interesse heeft en vervolgens kun je hem toevoegen aan je kalender of wanneer de kamer al geopend is ga je direct de kamer in. Heeft het gesprek je interesse? Dan kun je in de kamer blijven. Is dit niet het geval, dan heb je de mogelijkheid om de kamer stilletjes te verlaten en op zoek te gaan naar de volgende.

Leave clubhouse quietly

Als beginner heb je deze emoji  🎉 voor ongeveer een week naast je profielfoto staan. Zo is voor iedereen duidelijk dat je nieuw bent en is iedereen extra aardig voor je. Er zijn ook kamers waarin je kunt oefenen met het opsteken van je hand, het stellen van vragen en het betreden van het podium.

Clubhouse is een app waarmee je extra kennis opdoet, interessante gesprekken en onderwerpen volgt en nieuwe mensen ontmoet in een tijd waarin dat door alle maatregelen vrijwel onmogelijk is. Het is een geheel nieuwe vorm van online netwerken.

Voel je jezelf helemaal thuis, open dan je eigen room en start zelf een evenement eventueel met één of meerdere co-hosts.

Clubhouse - start a room

Heb ik dan helemaal niets negatiefs ontdekt? Ik zal afsluiten met een kritische noot; de app is vooralsnog niet beschikbaar voor Android toestellen. Tip voor Androidgebruikers: regel een refurbished Iphone.

Over de schrijver
Ik help Nederlandse ondernemers succesvol worden met hun eerste vastgoedaankopen in de UK-Schotland. Via vastgoedcoaching, de Schotland Property Academy en de Schotland Property Tours.
Reactie plaatsen