Regelmatig wordt mij gevraagd waarom ik mij als business coach specifiek op vrouwen richt. Ik denk dat het daarom tijd is geworden dat ik hier een blog over schrijf ;-)
Ik stelde mezelf de vraag of er een verschil is tussen hoe mannen en vrouwen ondernemen. Daar begon ik mijn onderzoekje mee.
Ik heb de afgelopen vijftien jaren honderden ondernemers mogen coachen naar hun volgende niveau. Zowel vrouwen als mannen.
Wat mij betreft is er geen fundamenteel verschil tussen mannelijk en vrouwelijk ondernemen. Mannen en vrouwen zijn in staat om op dezelfde manier een bedrijf op te bouwen en te runnen.
Wel is het zo dat vrouwen vaak te maken hebben met bepaalde uitdagingen en obstakels die specifiek zijn voor hun geslacht, zoals discriminatie, vooroordelen en het vinden van de juiste balans tussen werk en privéleven. Daarnaast hebben vrouwen vaak minder toegang tot financiering en andere bronnen van kapitaal dan mannen. Helaas is dit laatste nog steeds een feit.
Omdat vrouwen vaak minder zichtbaar zijn in de zakenwereld, kan het ook moeilijker zijn voor vrouwelijke ondernemers om succesvol te zijn en hun bedrijf op te schalen. Dit kan leiden tot een gebrek aan rolmodellen en een gebrek aan ondersteuning van andere vrouwen.
Om deze redenen vind ik het nog steeds belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers en het creëren van een gelijk speelveld voor mannen en vrouwen in de zakenwereld. Door meer vrouwen aan te moedigen om te ondernemen en hen te voorzien van de juiste middelen en ondersteuning, kunnen we een meer diverse en inclusieve zakenwereld creëren.
Yes, hier draag ik graag mijn steentje aan bij. En daarom heb ik deze keuze gemaakt.
Het meest opvallende punt, en waar ook de meeste groei bij vrouwen zit, is wat mij betreft die zichtbaarheid. Veel vrouwen hebben een natuurlijke bescheidenheid. Op zich is bescheidenheid een mooie kwaliteit, maar in ondernemen is het gewoon niet altijd handig.
Dit zijn concrete voorbeelden van coachingvragen die ik in mijn praktijk veel van vrouwen krijg:
- "Ik 'moet' van mezelf naar netwerkbijeenkomsten. Ik vind het niet leuk om naartoe te gaan en ik weet niet hoe ik een gesprek moet openen of op gang moet houden. Eigenlijk weet ik niet precies wat ik daar kom doen"
- "Steeds bloggen en posts plaatsen op social media, daar heb ik niet zoveel zin in"
- "Als ik, privé of zakelijk, ergens kom, vind k het moeilijk uitleggen wat ik precies doe en voor wie"
- "Ik ben geen verkoper, want dat betekent dat ik moet leuren en zeuren"
Meestal zijn deze vragen te scharen onder een grotere vraagstelling waarmee een businesscoach kan helpen.
Zoals:
- Het opbouwen van een succesvol bedrijf of merk
- Het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en managementvaardigheden
- Het verbeteren van communicatie- en onderhandelingsvaardigheden
- Het vinden van balans tussen werk en privéleven
- Het omgaan met stress, burn-out en andere persoonlijke uitdagingen
- Het ontwikkelen van een effectieve strategie voor groei en uitbreiding
- Het verbeteren van financiële planning en managementvaardigheden
- Het opbouwen van een netwerk en het ontwikkelen van relaties met klanten, leveranciers en partners
- Het identificeren en aanpakken van obstakels en uitdagingen op het werk
- Het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn om de professionele doelen te bereiken
Dan komen we uit op een universeel thema. Zowel vrouwen als mannen hebben deze vraagstellingen. Logisch toch, we zijn ondernemers.
Het is de communicatie die het doet
- "Leer mij beter verkopen"
- "Ik zoek tips en trucs om meer winst te behalen"
- "Zit mijn presentatie naar een potentiële opdrachtgever en goed en volledig uit?"
Dit zijn vragen die eerder door een man, dan door een vrouw gesteld worden.
Dan kom ik op het volgende...
Als je weet dat de onderliggende vraagstukken voor iedere ondernemer, vrouw of man, gelden, en we weten dat er een verschil zit in het communiceren van je vragen,
dan is het nog steeds de vraag waarom iemand specifiek zou kiezen voor een business coach voor vrouwen.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een business coach speciaal voor vrouwen:
- Empowerment: Een business coach speciaal voor vrouwen kan zich richten op het empoweren van vrouwen in hun carrière. Dit kan betekenen dat de coach de uitdagingen en obstakels bespreekt die vrouwen tegenkomen in de zakenwereld en strategieën biedt om hiermee om te gaan
- Gemeenschap: Een coach die zich specifiek richt op vrouwen kan een gemeenschap van vrouwelijke ondernemers opbouwen. Dit kan een netwerk creëren waarin vrouwen elkaar kunnen ondersteunen en inspireren
- Gender-specifieke kwesties: Een coach die zich specifiek richt op vrouwen, kan ook specifiek ingaan op gender-specifieke kwesties, zoals bijvoorbeeld discriminatie op de werkvloer of de uitdagingen van het combineren van werk en gezin als vrouw
- Verbinding: Een business coach speciaal voor vrouwen kan helpen bij het opbouwen van verbinding en het creëren van een gevoel van gemeenschap tussen vrouwelijke professionals. Dit kan het gevoel van isolatie verminderen dat soms gepaard gaat met het werken in een door mannen gedomineerde sector
- Rolmodellen: Een coach die zich specifiek richt op vrouwen kan vrouwelijke rolmodellen benadrukken en dienen als een inspiratiebron voor andere vrouwen om zichzelf naar voren te brengen en hun carrièreambities te verwezenlijken
Ik ben zelf ook ondernemer. En vrouw.
Hoe was dat voor mij, als ondernemer en vrouw, toen ik zelf startte in 2007? Wat kwam ik hierin tegen?
Laat ik voorop stellen dat ik 'mijn mannetje sta'. Gekke uitdrukking eigenlijk, met het onderwerp van deze blog in gedachten ;-) Ik ga ervan uit dat als jij ook onderneemt, dat je dit wel herkent. Je kent je eigen plannen, doelstellingen en strategie. Je regelt je zaken. Net als ik. Je vindt je weg, en doet het op je eigen, unieke manier. Met je voorkeuren en je weerstanden. Kortom, met alles wat er is.
Hoe mijn ondernemerscarrière begon..
Ik startte, net als velen, in loondienst. Ik was 24 jaar achtereen ambtenaar. Eerst bij een gemeente, later bij de rijksoverheid. Op een gegeven moment paste die jas mij niet meer en wilde ik het meer doen vanuit mijzelf, en met veel meer vrijheid. Het elke dag dingen 'moeten', daar kon ik steeds slechter tegen. Dus trok ik, na veel nadenken en voelen of dit wel mijn pad zou zijn, de stoute schoenen aan. En begon ik in 2007 eerst voorzichtig voor mezelf, in 2008 was ik volledig zelf verantwoordelijk voor mijn inkomen. Ik had zelfs geen mogelijkheid tot een WW-uitkering achter de hand.
Trouwens, wil je meer lezen over wie ik ben? Dat kan hier.
In loondienst vond ik het vrouw-zijn in een mannenwereld soms een uitdaging. Bij de gemeente heb ik dat sterker ervaren dan bij de rijksoverheid. Bij deze laatste club was de verdeling tussen mannen en vrouwen, voor die tijd zeker, een redelijk goed verdeeld.
De gemeente was een wat conservatieve organisatie. Toen ik van administratief medewerkster uiteindelijk op de meer technische hoek op de automatiseringsafdeling terecht kwam, merkte ik dat ik anders benaderd werd dan mijn mannelijke collega. Hij had overigens exact dezelfde HBO-opleiding in de ICT afgerond als ik.
Als we samen op een afdeling kwamen waar computers opengemaakt moesten worden en aangesloten op het netwerk, kreeg ik vaak te horen "Goh, wat leuk! Een meisje op de automatiseringsafdeling". Dat was best leuk om te horen. En stiekem vond ik de aandacht ook wel leuk. Totdat er direct een vraag op volgde "welke opleiding heb je gedaan, dat je dit zo kunt doen?" Dat gebeurde niet één keer, wekelijks hoorde ik dit meerdere malen. Mijn mannelijke collega vond het op een gegeven moment ook opvallend. Aan hem werd het nooit gevraagd. Voor mij voelde het alsof ik onder een vergrootglas werd gelegd.
En dit is slechts één voorbeeld uit de grote reeks. Voelde ik me gediscrimineerd? Eerlijkgezegd, op sommige momenten wel. Ook al kon ik zien dat het vaak de onbekendheid en de onbewustheid was met vrouwen in een technisch beroep.
Mocht je nu denken dat ik hier een trauma aan heb overgehouden... welnee ;-)
De ommekeer van dit gevoel kwam juist toen ik ondernemer werd.
Sinds ik namelijk ondernemer ben, kan ik me slechts één moment herinneren dat ik anders benaderd ben vanwege mijn vrouw-zijn.
Het was een jaar of 10 geleden. Een ondernemer, die ik al een tijdje kende en waar ik een prima klik mee had, dacht dat ik zijn concurrent was. En hij was bang dat ik klanten bij hem weg zou kapen. Dat zei hij echter niet.
Hij zei iets anders.
Hij zei letterlijk: "wat heb jij er als vrouw voor moeten doen om bovenaan de lijst van businesscoaches in deze regio te komen? Ik kan natuurlijk wel nagaan wat dat precies is".
Ik was stomverbaasd.
Om daarna te kunnen zien dat dit werkelijk niks met mij te maken had. Maar alles met zijn idee van concurrentie en hoe dat werkt. En zijn beelden hoe een vrouw op deze positie terecht kon komen.
Toen kon ik het weer loslaten, Omdat het niet van mij was. Maar vreemd vond ik het wel. En ik heb er ook een avond over zitten piekeren.
Het empoweren van vrouwen.
Ja, hier voel ik echt wel iets bij!
Hier zit mijn bijdrage aan een mooiere wereld. Dat voel ik en dat weet ik.
Nog altijd kom ik regelmatig vrouwen tegen die praten over 'bedrijfje' in plaats van 'bedrijf'. Ook zijn er veel vrouwen die denken dat ze aan het ondernemen zijn, maar in werkelijkheid is het een hobby en kunnen ze terugvallen op het inkomen van hun partner. Daar is overigens niks mis mee, zolang je je er goed bij voelt en dit jouw keuze is.
In mijn beginjaren als businesscoach ontmoette ik vrouwen die deze uitspraken deden. Door de jaren heen ben ik zelf ook verder doorgegroeid. Nu werk ik voornamelijk met vrouwen die een ander profiel hebben (namelijk die voor eigen rekening en risico ondernemen, bewust in het leven staan en willen groeien).
Wat is 'empoweren' precies? En waarom is het zo nodig?
"Empoweren" is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand of een groep van mensen meer macht, controle of zelfvertrouwen krijgt in een bepaalde situatie. Het gaat erom dat individuen of groepen de middelen, vaardigheden en het zelfvertrouwen krijgen die ze nodig hebben om voor zichzelf op te komen, hun eigen beslissingen te nemen en hun doelen te bereiken.
Empowerment van vrouwen is dus een proces waarbij vrouwen meer macht en controle krijgen over hun eigen leven en omgeving, en daarmee meer zelfredzaam en zelfstandig worden.
Als ondernemende vrouw betekent dit concreet dat je heldere doelen stelt, je strategie en je plannen uitwerkt en in actie komt.
Juist als vrouwelijke businesscoach èn ondernemer ken ik de klappen van de zweep. Ook ik heb in het ondernemen moeten groeien in zelfvertrouwen. Met vallen en opstaan. En weer doorgaan.
-> Lees hier hoe ik jou kan helpen met jouw vragen
Verbinding via de gemeenschap van vrouwen
Niets is zo belangrijk als je te omringen met gelijkgestemden. Andere ondernemers die soms maar een neuslengte op jou voorlopen. Elkaar inspireren en versterken.
Er zijn veel netwerken speciaal voor vrouwen. Ik noem er enkele:
Women Entrepreneurs Netherlands (tip: je kunt met subsidie mee op zakenreis, interessant als je ook internationaal werkt - zo kon ik in 2016 mee naar Londen)
Rolmodellen
Een rolmodel kan een belangrijke bron van inspiratie en motivatie zijn voor andere ondernemende vrouwen. Door haar succesverhaal te delen, kan ze laten zien dat het mogelijk is om als vrouw succesvol te zijn in een door mannen gedomineerde industrie en kan ze anderen aanmoedigen om hun dromen na te jagen.
Een rolmodel kan ook dienen als mentor en coach voor andere vrouwen die een bedrijf willen starten. Ze kan haar kennis en ervaring delen, advies geven en helpen bij het opbouwen van een netwerk. Door haar steun en begeleiding kan ze andere vrouwen helpen hun bedrijf op te bouwen en succesvol te zijn.
Daarnaast kan een rolmodel bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en erkenning van vrouwelijke ondernemers. Door haar succes te laten zien, kan ze helpen om de stereotype opvattingen over vrouwelijke ondernemers te doorbreken en het bewustzijn te vergroten van de belangrijke rol die vrouwen spelen in het bedrijfsleven.
Mijn rolmodellen van Nederlandse ondernemende vrouwen zijn Annemarie van Gaal, Linda de Mol en Olcay Gulsen. Voor mij zijn het allemaal vrouwen die authentiek zijn, gave dingen doen, doorzetten bij tegenslagen en ook hun kwetsbaarheid durven te laten zien.
De kans is heel groot dat jij, misschien niet altijd heel bewust, ook een rolmodel bent voor andere vrouwen. Zo geven we al het goeds steeds verder door. En wordt de wereld steeds mooier.
Ik zie uitbreidende rimpels op het water
Ik gun iedere vrouw meer bewustzijn op het zijn van een rolmodel. Dat is wat mij betreft een belangrijk onderdeel van een vrouwelijke ondernemer zijn.
Tips om jezelf verder te ontwikkelen als rolmodel
- Werk aan jezelf: Om een rolmodel te worden, moet je eerst aan jezelf werken. Dit betekent dat je jezelf moet ontwikkelen en verbeteren, zodat je de kwaliteiten kunt demonstreren die je wilt vertegenwoordigen. Werk aan je vaardigheden en competenties, verbeter je communicatievaardigheden en leer van je fouten.
- Wees authentiek: Het is belangrijk om jezelf te blijven terwijl je werkt aan het worden van een rolmodel. Mensen worden aangetrokken tot authenticiteit en zullen je meer respecteren als je trouw blijft aan wie je bent.
- Verbind je met anderen: Bouw relaties op met mensen in je gemeenschap en met mensen die dezelfde waarden delen als jij. Je kunt mensen inspireren en aanmoedigen door je ervaringen en inzichten te delen.
- Geef het goede voorbeeld: Laat anderen zien hoe het moet door het goede voorbeeld te geven. Dit betekent dat je de kwaliteiten die je wilt vertegenwoordigen in praktijk moet brengen en anderen moet aanmoedigen om hetzelfde te doen.
- Blijf leren en groeien: Om een rolmodel te blijven, moet je blijven leren en groeien. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en blijf je vaardigheden verbeteren.
- Wees bereid om te luisteren en te leren van anderen: Het is belangrijk om open te staan voor feedback en om te leren van anderen. Luister naar de feedback die je ontvangt en probeer deze te gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen.
Samenvattend kies ik er bewust voor om mij als businesscoach te richten op vrouwen, omdat
- Ik nog altijd veel ruimte zie voor ondernemende vrouwen om door te groeien naar het volgende niveau
- ik graag vrouwen empower zodat ze nog meer de rol pakken die als ondernemer voor ze is weggelegd
- Ik ook graag een inspirerend rolmodel wil zijn voor alle ondernemende vrouwen die zichzelf graag meer vrijheid en meer winst gunnen
- Ik gewoon erg blij word van werken met deze doelgroep van vrouwen! Er is gelijkgestemdheid, we voelen elkaar aan, en ik merk dat ik snel de diepte in kan gaan.