De Business Groei Podcast

Dé podcast voor ondernemers

Podcast #2 Interview met marketeer Chantal Bakker

Podcast: praktische marketingtips voor ondernemers

In deze aflevering interview ik Chantal Bakker, zij is marketeer. Zij volgde een aantal studies zoals Engelse taal en letterkunde, boekwetenschappen en marketing in Cambridge.

Als kind al wilde ze alles doorgronden, van de psyche van de mens. Later viel alles samen door haar besef dat marketing de combinatie is van psychologie en taalkunde. Marketing is alles wat je kunt doen om klanten te werven. 

In deze aflevering hebben we het onder andere over wat er nodig is om jouw marketing tot een succes te maken. Over groeien, maar ook over waar de meeste ondernemers, als het gaat om marketing, mee starten. En wat je in plaats daarvan veel beter kunt doen.

Podcast over ondernemen

Marketingtips voor ondernemers

Je luistert naar de Business Groei Podcast, de podcast voor 50+ vrouwen die meer impact, meer winst en meer vrijheid willen. Dit is een inspirerende podcast over ondernemen. Mijn naam is Saskia Bussink. In deze podcast ondernemen deel ik graag mijn passie voor groei en ondernemen met jou. Ik zal veel inzichten en tips met je delen die je direct kunt toepassen om je bedrijf, maar ook jezelf als ondernemer te laten groeien.

Welkom Chantal, wat ontzettend leuk dat je in mijn uitzending bent.


Nou fijn, Saskia, ik vind het hartstikke leuk om jou gast te zijn. Dankjewel voor jouw uitnodiging.


Ja, ik kijk er echt naar uit om een aantal vragen aan jou te stellen, maar vooral om van jou te horen wie jij bent en wat je voor de luisteraar kunt betekenen. En natuurlijk laten we ons inspireren door jou.

Dus mijn allereerste vraag aan jou is: zou je jezelf willen introduceren? Wie is Chantal Bakker?


Daar kan ik heel lang over praten, maar ik zal het kort houden. Ik ben Chantal Bakker. Ik ben geboren 1970. Ik ben momenteel 50. Ik ben moeder van een dochter van 17 inmiddels en ik ben zo'n 27 jaar marketeer.

 Aanvankelijk begonnen als klassiek marketeer, omdat toen ook eigenlijk nog helemaal geen internet was en als een van de eersten in Nederland overgestapt op online marketing. En ook als een van de eersten in Nederland gestart met een SEO, de organische vindbaarheid in Google. Nou ja, er is natuurlijk zoals je weet een hele hoop gebeurd in online marketing. En ik heb me er hard voor gemaakt om daarin zoveel mogelijk bij te blijven, zodat ik vooral vanuit de strategische kant de mensen kan adviseren: wat is nou wijsheid in jouw business, jouw branche en met jouw doelstelling?

Marketingtips voor ondernemers (de ondernemende 50+ vrouw)

Ja, dat klinkt top. En dan ben ik heel benieuwd naar: wie zijn jouw klant, waar werk jij zoal mee?


Dat is heel divers. Ik heb, in tegenstelling tot wat je misschien van een marketeer zal verwachten, niet een hele strakke focus als het gaat om doelgroep. Maar meer een strakke focus als het gaat om visie,missie en strategie. Ik heb klanten in zowel de corperate hoek als veel MKB, dus middelgrote tot wat grotere bedrijven die echt ook een marketingafdeling hebben. Maar ik heb zeker ook best wel wat kleine zzp klanten en dan met name in de coachinghoek.


Dus met name coaches als klant, bedoel je dat?


Ja klopt,.


Nou ben je natuurlijk zelf ook al ondernemer. Dat vertel je net, je bent al jarenlang ondernemer. Wat is voor jou de kern? Wat is de kern van ondernemerschap voor jou? Wat is daar het belangrijkste in?


Voor mij persoonlijk is het belangrijkste dat ik graag andere mensen help om hun dromen te bereiken, als ik het heel simpel samenvat.


Dat is grappig. Als businesscoach doe ik ongeveer hetzelfde. Maar jij doet het echt vanuit die marketinghoek. Dat vind ik juist zo leuk. En daar hoort natuurlijk ook, je zegt het al, strategie, visie en missie bij. Dit is niet voor niks de business groeit podcast. Wat is dan groei voor jou? Wat betekent dat?


Nou ja, groei voor mijzelf is voornamelijk dat ik het leuk vind en ook belangrijk vind om mezelf te blijven ontwikkelen, dus dat ik ook een vakinhoudelijk meegroei. En zeker in de marketing is dat heel erg belangrijk. Groei betekent voor heel veel van mijn klanten dat ze meer of betere klanten krijgen. Meer of betere klanten aantrekken zodat ze een omzetstijging hebben. Negen van de tien keer is dat het geval. Er zijn wel uitzonderingen.


Omzetgroei op die manier, uiteindelijk. Ik neem aan ook winstgroei. We hebben over de groei, als ondernemer en voor de onderneming. Wat zou dan die eerste aanpak zijn, jij vanuit je marketeerblik kijk je er naar, Begin je dan ook echt met die strategie? Of begin je juist met je klant mee te kijken naar hun visie en missie? Waar start jij dan?

Waar start je als ondernemer?

Marketingtips van marketeer Chantal Bakker

De visie en missie volgt. Ik begin met een marketingonderzoek. Dus ik ga eerst kijken naar wat de de huidige situatie is binnen het bedrijf, de status quo. Daarna kom je bij analyseren. Wat hebben ze al gedaan? En dat met name als het om marketing gaat, in de marketinghoek. Vaak zie je dat ze al iets van e-mailmarketing hebben, dat ze een website hebben of bezig zijn een website op te zetten. 

Maar als ik daar dan naar kijk, dan ontbreekt vaak toch die marketingstrategie. En dat is dan de tweede fase. Dus dan kom je bij de interpretatie van wat je waarneemt. Ik kijk en ik interpreteer wat er is. En dan volgt er bijna altijd, en dat raad ik ook echt iedereen aan, een fase waarin ik onderzoek doe. Dus kijk ook naar de markt. Kijk ook naar de haalbaarheid van de plannen. Is daar voldoende vraag naar? Is de concurrentie realistisch te verslaan? Ja, dat klinkt heel onaardig. Je zult het beter moeten doen dan de concurrent als je veel aanbod hebt, anders kom je helemaal niet in beeld. Hoe zorg je dat je in beeld komt? En als ik al die dingen en dan met name ook de kant van zoekmachine-optimalisatie scherp heb, dan kom ik doorgaans met een vertrekadvies op basis waarvan we dan gezamenlijk kunnen kijken: gaan we dat ook werkelijk uitvoeren en is dat iets wat we op de korte termijn kunnen doen? Of trekken we dat door naar de lange termijn en groeien we daar geleidelijk naar toe?


Ja, dat klinkt heel goed en het klinkt tegelijkertijd als heel veel. Als ik dat even vertaal naar mijn luisteraar, maar ook naar mijzelf, dan denk ik: ik  hoor duidelijk dat een vak apart is en marketing is dus een superbelangrijk onderdeel van het laten groeien van je bedrijf. En tegelijkertijd denk ik "o, help Chantal, ga jij dat dan voor mij doen"?


Ik snap heel erg goed wat jij zegt en ik hoor dat ook heel vaak als we aanvangen "Oh, ik zie door de bomen het bos niet meer" en dan moet ik eerlijk zeggen dat wat ik je net opnoemde, dat is al nog maar een tipje van marketing, want eigenlijk begint marketing al bij productontwikkeling, bij het bepalen van je eigen unique selling points, bij je prijsstrategie enzovoorts. Dat zit er allemaal nog voor. Eigenlijk is wat ik net benoemde vooral gericht op die promotiekant van marketing. Maar het idee van dit stappenplan, wat ik net ook noemde, is juist dat het behapbaar wordt. Dus ik neem mijn klanten echt bij de hand. Ik stel een hoop vragen en het enige wat ik aan hen vraag, in eerste instantie, is gewoon te inventariseren. Wat heb je al? Wat weet je al? Wat heb je nog niet? Dat is net zo belangrijk als wat je al wel hebt. Maar door die vragen te stellen wordt ook een stuk helderder waar het aan ontbreekt en wat je zou kunnen doen om meer of betere leads te krijgen.


Dus als je de basis goed hebt qua marketing dan geef het straks natuurlijk rust en een stuk helderheid. En dan weet je ook wat je moet doen. Dat is wat jij zegt.

Is er daadwerkelijk behoefte?

Marketingtip: spreek dezelfde taal als die van je ideale klant

Misschien wel veel belangrijker: of het realistisch is. Dat je wel aan iets begint waar ook daadwerkelijk in de markt behoefte aan bestaat. Ik geef wel eens het voorbeeld: als iemand zelf hovenier is, terwijl zijn klanten bijvoorbeeld op zoek zijn naar een tuinman. En je blijft beide consequent die verschillende woorden gebruiken voor min of meer dezelfde dienst, dan vind je elkaar niet. Dan ontstaat er geen match. Dus eigenlijk is online marketing ook een soort van datingsite creëren waarin je een relatie tot stand brengt tussen de aanbieder en de klant, de ontvanger.


Dat is mooi. En zeker om bij de woorden aan te sluiten, dat je dezelfde taal spreekt van de klant. Dat is wat je wilt.

Erken de behoefte van je klant

Een marketingtip van Chantal: 'Schuif jezelf op het juiste moment naar voren en erken de behoefte'

Ja, en dan zit daar nog een handicap bij dat negen van de tien keer... Je moet je voorstellen: jij bent de expert in jouw vak en doordat je de expert bent, heb je vaak meer zicht op wat jouw klant werkelijk gaat helpen. Jouw klant zit in een groter stuk onbewuste als ontvanger. Dus je moet heel goed luisteren naar hoe verwoordt die klant zelf zijn behoefte, want die klant is alleen maar op zoek naar 'what's in it for me', wat gaat mij dit opleveren. Aan jou als aanbieder is het dan de uitdaging om jezelf op het juiste moment naar voren te schuiven. "Hey hallo, ik zie dat je die behoefte hebt" en dan heb ik het met name in het geval van online marketing over naar voren schuiven. Dat je in eerste instantie meebuigt in de communicatie van hoe jouw klant zelf denkt dat de oplossing zal zijn. En geleidelijk ga je die potentiële klant opvoeden. Naar wat je denkt dat misschien nog wel veel betere oplossing is. En dan kun je langzaam je eigen taalgebruik ook gaan toevoegen.


Dat is een mooie. Je noemde net over online marketing. Dat is natuurlijk helemaal in deze tijd hot. En dat is ook logisch dat we dat heel erg moeten omarmen. Hoe kijk je aan tegen offline marketing en online marketing Maak je daar een mix van?

Online marketing voor ondernemers

Marketingtips over wat je wel en niet moet doen als ondernemer

Dat is een hele goeie vraag en met name omdat die steeds vaker wordt overgeslagen. Toen we eigenlijk nog geen online marketing hadden, bestond marketing voor een heel groot gedeelte uit wat we tegenwoordig 'push marketing'  noemen. Push marketing zou je kunnen vergelijken met wat Coca-Cola in de jaren 70/80 deed: heel hard schreeuwen dat je bestaat. En zeggen dat je de beste bent en niet eens weten of de ontvanger van je boodschap daar wel voor openstaat om dat te horen, laat staan te converteren. Dus over te gaan tot het worden van klant. En dat is een beetje wat in die offline marketing nog veel gebeurt in de vorm van reclame. Wat je ook op televisie ziet. Je zit er niet op te wachten als je een spannende film zit te kijken om reclame te ontvangen over een product waar je helemaal geen interesse in hebt. Dat is push. En online marketing is negenennegentig procent van de tijd het tegenovergestelde. Dus je doet onderzoek naar waar bevind je klant zich? Waar is hij naar op zoek? Hoe gedraagt hij zich? Waar staat hij voor open als het gaat om bijvoorbeeld tone of voice, taalgebruik. Maar ook locatie, soort interactie, wel of niet iets downloaden. 

En dan is het aan jou om in die behoefte te voorzien. Dat is eigenlijk het grootste verschil tussen online en offline marketing en daardoorheen loopt als rode draad dat je natuurlijk wel helder moet hebben, en die klassieke marketingelementen: wie ben ik, wat is mijn product of mijn dienst en welke prijs? Waar ga ik het aanbieden? Dus ook dat komt in de offline kant voor: een stukje branding, promotie, hoe instrueer ik mijn personeel om met mensen om te gaan vanuit de service gerelateerde kant? Dus uiteindelijk loopt offline ook door online. Dat is andersom niet.


 Ja, dat snap ik. En als je dan kijkt naar de luisteraar, de doelgroep die jij ook hebt, de coach. In mijn geval werk ik natuurlijk met 50+ vrouwen, vaak ook coaches of andere dienstverleners. Wat denk jij dat zij het meest missen op dit moment? En wat ontbreekt er het meest aan hun marketing?


Oh, dat is een heel interessante vraag. Ik denk ook dat het een beetje ligt aan hun doelgroep. Wat ik zie is dat het voor coaches van 50+ best lastig kan zijn om  die dynamiek van de jongere klant te begrijpen en om daarin mee te bewegen. Dus stel, ik heb recent een dame gecoacht, zij heeft millennials als klant. Zij is zelf zestig plus. Dan is het toch wel lastig om te begrijpen: wat willen die jongeren nou? Wanneer staan ze eigenlijk stil? Je moet je voorstellen dat er online zoveel prikkels komen, maar je moet eerst die aandacht zien te vangen. Dat is vaak heel lastig. Hoe vang je die aandacht in eerste instantie? Het tweede wat ik zie bij de wat oudere klant, is dat en vaak gedacht wordt: ik doe het al dertig jaar zo, dus dat blijf ik maar doen. Waardoor ze dus heel veel kansen missen omdat de nieuwe manier van marketing doe heel veel nieuwe kansen impliceert. Tja, dat is gewoon een gemis. Dat jammer.


Ja, dat snap ik helemaal. En wat zouden ze dan als eerste kunnen doen? Gaat het meerop op kanalen gericht? Wat zouden ze kunnen doen om te zorgen dat ze bijblijven bij hoe het nu gaat in de online marketingwereld?

Wat is een doelgroep?

Met deze marketingtips van Chantal Bakker kom je erachter wie jouw doelgroep is

Ik zou ze willen aanraden om eerst heel scherp te hebben: wie is jouw doelgroep? Dus dat je echt weet wie jouw doelgroep is. En dat je daar eigenlijk een soort persoonlijkheden van maakt. Qua karakter, qua hobby's, qua levensstijl, opleidingsniveau en ik zou ook heel graag willen aanraden dat je echt de tijd nemen om om te onderzoeken: wie ben ik nou eigenlijk als aanbieder? Dus wat is mijn product of dienst? Dat hebben ze vaak wel helder, maar niet wat hun missie en hun visie is . Dus niet waar hun hart naar uitgaat. Niet hoe zij willen overkomen op die klant. Welke prijs? Daar lopen ze eigenlijk bijna standaard op vast, zeker als het om coaches gaat. Dat ze toch de neiging hebben om te weinig te vragen. Omdat ze te weinig zicht hebben over hoe de prijs ook jouw marketingstrategie bepaalt. Uhm ja, en dan. En dan de derde die die concurrent Yahoo. Hoe gedraagt die concurrent zich in jouw speelveld? Antara heb je onherroepelijk mee te maken en wil je daar op lijken? Of wil je nou juist niet op lijken? Euh, ga je? Ga je een strategie opzetten die die strijd aangaat? Min of meer jouw? Of zet je jezelf zo uniek in de markt dat je min of meer kunt stellen dat je geen last meer hebt van die concurrent? Daar zou ik echt mee beginnen. En wat ik zie gebeuren is dat ze bijna allemaal standaard starten met "ik heb een website nodig". Een website is maar een middel.


Nou is alles een middel wat je natuurlijk inzet om een doel te bereiken. Even nog een stapje terug. Ik denk dat het heel goed is wat je zegt over de ondernemer, dat ze zichzelf gewoon goed kent. Wie ben ik zelf, hoe kijk ik naar de wereld en ook naar mijn klanten? En dat alles als een rode draad bij elkaar komt en dat marketing uiteindelijk de uitingsvorm is waarop je zichtbaar wordt.

Doelgroep bepalen

Met de volgende marketingtips focus jij je als ondernemer op je doelgroep

Ja, en dan met name die laatste P van promotie binnen marketing. Want je kunt marketing ook helemaal toepassen op je product. Ben je een exclusief product? Of ben je wat jij dus in feite al doet, door ze zeggen: ik richt me op 50 plussers. Daardoor wordt jouw dienst anders als wanneer je het algemeen zou houden: ik richt me op coaches.


Precies, heel veel startende ondernemers beginnen vaak heel breed. En wat mij opvalt is dat mensen ook na 10 jaar ondernemerschap of langer nog steeds vrij breed blijven: ik kan iedereen bedienen. Dat is meestal vraag nummer één. Als ik een ondernemer spreek, dat zul jij ook wel herkennen, dat mensen voor veel, heel breed inzetbaar zijn. En je kunt natuurlijk die kant op van wat je in het begin van gesprek zei: kies zelf ook voor de rode draad. Dat kan natuurlijk een uitgangspunt zijn, of een hele scherpe niche zoals ik doe.


 Ja. Ik leg het altijd zo uit en dan valt het kwartje meestal wel. Wij noemen dat in de marketing long tail en short tail. Als je je richt op de hele wereld, dan kom je dus bij dat Coca-Cola verhaal uit. Dan is de investering die je moet doen om je doelgroep te bereiken heel hoog. 

Je moet je voorstellen dat als je op een A-locatie in een in een grote stad een winkel wilt beginnen, dan betaal je alleen al meer aan het pand en komen meer mensen voorbij. Maar de kans dat van die grote hoeveelheid voorbijgangers ook daadwerkelijk klant worden, is procentueel vele malen kleiner. Je kunt het ook vergelijken met als je het in hem doortrekt naar een webshop. Als iemand op zoek is naar blauwe Nikes maat 42. Of nou laten we het nog extremer maken: maat 46. Dan is de kans dat iemand dat aanbiedt kleiner dan wanneer je op zoek gaat naar schoenen. Maar de kans dat je daadwerkelijk bij die webshop vindt wat hij zoekt is vele malen groter en dus is de kans groter dat die ook daadwerkelijk klant wordt. Dus hij zit verder in de salesfunnel. Hij zit al dieper en je kunt een stukje marketing overslaan als je dieper in die salesfunnel begint. Dus meer gefocust je doelgroep bepaalt.


Precies. En heel mooi dat je dat je ook de funnel noemt, want daar gaat mijn volgende vraag over. Wat ik zie is dat heel veel ondernemers starten met die website en daar al druk mee zijn. Vooral ontzettend druk mee zijn, voordat deze eindelijk live. Dat is het een keer live en dan hebben ze soms van het woord 'Funnel' gehoord, soms helemaal niet. En je het uitlegt, het heeft met e-mailmarketing te maken.  Hoe kijk jij daar tegen aan? Hoe zou iemand nou een start kunnen maken als iemand nog geen funnel heeft? Wel een website, maar geen funnel? Waar zou diegene dan mee kunnen starten?


 Ik zou zeggen start met laat die funnel even liggen. Want wat ik aan alle kanten zie gebeuren is dat er heel veel online programma's zijn waar je meestal toe wordt verleid via een webinar en die allemaal een min of meer gelijksoortig stramien hebben. Het begint met vragen als: waar wonen jullie allemaal? En daar doen we dan braaf aan mee. En uiteindelijk betaal je een paar duizend euro voor een programma wat helemaal geen maatwerk is.

 Als je een echte goede salesfunnel opstelt, dan is daar geen eenduidig antwoord voor, wat voor iedereen zou werken. Ondanks dat ze dat in die programma's jou heel graag willen laten geloven. Dat is er gewoon niet. Wat ik wel kan zeggen is dat dingen als: bied een gratis e-book aan in ruil voor je e-mailadres. En dan kun je daar allerlei e-mailcampagnes overheen gooien. Dat werkt in de praktijk veel minder goed dan je zou wensen. Een e-boek wordt doorgaans wel gedownload, maar niet gelezen en dan bereik je je doel alsnog niet. Dus het is echt maatwerk. Wie is die doelgroep? Waar zijn ze gevoelig voor? In welke volgorde kan ik dan het beste de verschillende mogelijkheden binnen marketing aanbieden? En hoe relateer ik die tot elkaar? Want wat ik ook heel veel zie gebeuren is dat er best allerlei leuke e-mails de deur uitgaan en van alles op social media wordt gepost, maar dat daar niet echt een strategie achter zit. Dat daar niet het plan achter zit: dat je wilt dat een ontvanger bepaalde stappen doorloopt totdat hij 'ja' tegen jou zegt en met je in zee gaat.


Dus voordat je aan de slag gaat met allerlei losse dingen zoals website, funnel of wat dan ook, zeg jij: gewoon starten met die strategie, dat eerst heel goed helder hebben en vanaf daar verder bouwen. En dat geeft een stukje rust en een stukje duidelijkheid en een stukje focus voor wat je moet doen.


Ook dat. En, daar is eigenlijk alles met strategie op gericht, je komt dichter bij de werkelijke behoefte van jouw potentiële klant, waardoor hij eerder geneigd is om klant te worden. Je kunt beter, als je dan bijvoorbeeld webinars in zou zetten, dan heb ik liever dat je 'maar' tien deelnemers hebt, waarvan er acht klant worden dan dat je vijftig deelnemers hebt, waarvan er misschien maar twee klant worden.


Die herken ik. Ja precies. Die is gewoon herkenbaar denk ik ook, voor de luisteraars. Altijd prachtig al zoveel mensen in je webinar zijn, maar als je daarna zo knetterdruk bent met opvolgen, met ervoor zorgen dat zoveel procent dan moet gaan kopen. Daar ben je natuurlijk drukker mee. Ik herken wat je zegt. En dat is een uitdaging ook. Want wat kom je dan tegen? Ik zie dan angst.

Valkuilen van ondernemers: richt je niet op de hele wereld met online marketing

Helemaal waar. Angst zit vaak inderdaad op het punt: "heb ik wel genoeg klanten? Dus laat ik me maar op de hele wereld richten, want dan heb ik misschien meer klanten". Nou, nogmaals, het tegendeel is waar. En angst zit ook hier weer heel erg op prijs. "Ben ik dat wel waard"? Misschien is het wel leuk als ik daar even kort wat over zeg. Je hebt drie vormen van prijsstrategie, globaal, want ook daar is weer heel veel maatwerk mogelijk. 

1. Je kunt je prijs baseren op dat wat het je heeft gekost om iets te produceren. Dus als je 100 euro investeert in iets dat je voor 200 verkoopt, dan moet je nog rekening houden met de btw. 

2. Je kunt je prijs baseren, en dat zie ik heel veel gebeuren, op wat de concurrent doet. Dus als de concurrent 100 euro vraagt, dan vraag jij 80, Dat zie ik heel veel gebeuren. 

3. De volgens mij de beste strategie is dat je je prijs baseert op wat je waard bent voor je klant. Dus op wat het je klant oplevert. Stel dat het jou 100 euro kost en dat je concurrent ook 100 euro vraagt, maar jouw klant verdient daar 5000 euro aan, dan is het natuurlijk van de gekke dat jij maar 100 euro vraagt.


 Ik ben het helemaal mee eens Chantal. Die is heel herkenbaar. Ook bij mezelf. Ik heb een stap daarin moeten zetten toen ik pas ondernemer was. En ik zie het bij mijn klanten ook. Precies wat jij zegt, gewoon heel herkenbaar.


Dat is vaak een stukje angst: ben ik het wel waard? Als je dan nog een angst wilt hebben die ik ook heel veel tegenkom, met name bij coaches, is dat ze mij vertellen: ik ben al wel met de website bezig en dan hebben ze ook al visitekaartjes en een bedrijfsnaam en een logo. Maar, ze vinden van zichzelf dat ze eerst nog opleiding x, y of z moeten afronden, want 'anders ben ik niks'. Daarbij zeg ik: "Luister, het is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat jij jouw klant voldoende waarde kunt geven, dan ben je iemand. Dan ben je klaar om te starten. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik denk dat niet iedereen geschikt is voor het ondernemerschap. Als je ondernemer wordt, dan heb je twee beroepen: je hebt je vak en je bent ondernemer. En dat zijn toch wel twee los staande beroepen.


Helemaal mee eens. Ik zeg ook altijd: je hebt je vakgebied, dat heb je ooit geleerd. Misschien wel in loondienst, omdat de meeste mensen na school of na een opleiding starten in loondienst. Het ondernemerschap is een schil daar omheen. Zo kun je het ook zien, maar het zijn inderdaad twee verschillende gebieden. 


Nog even terugkomend op die angst. Dat is natuurlijk  mijn vakgebied, om mensen te helpen met het aankijken  van de angst en daar soms wat dieper werk in te doen, bijvoorbeeld systemisch te werken en te kijken: wat maakt dan dat je jezelf nog niet voldoende waard vindt om een goede prijs te vragen? En jij komt het vanuit de marketinghoek tegen. Want uiteindelijk, als je dat niet oplost, dan blijft dat zo.

Marketingtip: bepaal een goede prijs!

Wat ben jij waard als ondernemer? Chantal Bakker geeft je in deze podcast over ondernemen nog een extra advies

 Ja, dat is het leuke. Vanuit marketing is die prijs een hele belangrijke voorwaarde om klanten aan te trekken. Het is zelfs zo, er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan: een hogere prijs is pure winst. Er is een leuk boek van Jos Burgers, een bekende marketeer die heel luchtig schrijft, heel toegankelijk. Dat als je meer vraagt, dan zijn mensen eerder geneigd te geloven dat jij waard bent, wat je zegt wat je waard bent. Daar komt bij dat je doorgaans van goed betalende klanten veel minder problemen ondervindt dan van slecht betalende klanten, want die blijven een beetje , het klinkt oneerbiedig, zeuren om meer gratis of extra diensten.


En ja, die is heel herkenbaar, ook voor mij.


Maar het gaat om die belevenis. Een heel belangrijk om te onthouden als je met marketing aan de slag gaat: als marketeer zijn wij niet bezig met het product zelf, maar wij zijn bezig met hoe de klant van onze klant, in dit geval de klant van jouw luisteraar, het product ervaart voordat hij het aanschaft.


Precies. Ja, dat een goede. Want dat betekent eigenlijk dat je het visueel maakt, dat je ze op een reis meeneemt naar hoe uiteindelijk hoe de ideale situatie voor ze is. Dan heb je over de klant van de klant. En dat vergeten we vaak. En ik zie ook juist in die angst dat heel veel ondernemers dan veel meer te gaan navelstaren. Dan gaan ze inderdaad uren aan die website besteden en nadenken. En er nog eens met mensen over praten. Maar dan niet met hun ideale klant, maar met allerlei andere mensen. En uiteindelijk gaat het erover dat je die taal spreekt en dat je meer in de huid gaat kruipen van je klant.


 Ja, want die klant, als ik het heel oneerbiedig weer zeg, die is helemaal niet op zoek naar jou. En die is zelfs niet op zoek naar jouw product. Want jij verkoopt een emotie en jij verkoopt de oplossing voor zijn probleem. Dus die klant wil alleen maar horen: what is in it for me? Wat levert het mij op om met jou in zee te gaan? En de ene keer is dat iets tastbaars, en de andere keer is dat het gevoel dat hij heeft dat jij zijn probleem gaat oplossen. Niet meer en niet minder. En dat is dan ook de valkuil als mensen zelf hun website in gaan richten zonder marketeer. Het is ongelooflijk moeilijk om je eigen teksten te schrijven zonder daarbij over jezelf te schrijven.


Die is herkenbaar ook. En dat is natuurlijk ook waar we startten. Je moet ergens beginnen. En wat doe je dan? Wat in je beeld ligt en wat je in het vizier hebt, dat ga je eerst aanpakken. Je zegt heel helder: je moet het omdraaien, je gaat eerst de strategie bepalen. Missie, visie. En vanuit daar vloeit alles uit voort. Alles wat je doet, vloeit er uit voort.


Juist. Je kunt bij wijze van spreken. Dit is misschien wel leuk voorbeeld: Voor Unilever werd ik erbij geroepen om de marketing van hele exclusiviteit thee doen. Die hadden ze ingekocht voor de tien duurste hotels van Nederland. En toen bleek uiteindelijk dat ze teveel hadden ingekocht. Dat er helemaal niet zoveel werd afgenomen in die dure hotels, omdat er eigenlijk maar een heel beperkt aantal van die hotels waren. Toen was de vraag: wat doen we nou met die resterende thee? Ik zei: "Die thee kun je toch op een andere manier vermarkten? Die kun je toch in een andere verpakking een andere waarde laten hebben, waardoor het gewoon bij de Albert Heijn verkocht kon worden". Dat is ook heel interessant als je gaat nadenken over: hoe richt ik mijn website in, hoe richt ik mijn producten- en dienstenaanbod in? Hetzelfde product kun je soms het beste vanuit meerdere invalshoeken, dus vanuit meerdere klantgedachten erover, meerdere keren presenteren. Terwijl het voor jou is het één en hetzelfde ding.


Dat is wel een mooie. In plaats van dat je allemaal nieuwe dingen gaat verzinnen die dan totaal anders zijn, ga je dus eigenlijk dezelfde inhoud gebruiken voor meerdere dingen. Dat is wat je zegt.


Juist. Maar de valkuil zit er dan wel bij, dat je het risico loopt, dat je neigt om het dan aan een te grote doelgroep aan te gaan bieden. Dus dat je dan toch weer terugvalt in: ik kan het zowel aan groothandels, retailers als aan particulieren aanbieden. Terwijl, als je dat wilt doen, daar heb je een marketeer voor nodig. Dan moet je gaan segmenteren, dus splitsen, in al je marketinguitingen. Dan raad ik negen van de tien keer aan: zet daar aparte websites voor op. Probeer niet om een hele hoop verschillende doelgroepen op één website aan te spreken.


Een gemakkelijker start is dan om nog veel meer te focussen op je eerste, heldere doelgroep. Want dat hebben de meesten nog niet voor elkaar. En vanaf daar verder uitbouwen.

Chantal, nog een stapje terug naar jouw eigen ondernemerschap. Ik ben benieuwd: welke momenten zijn bepalend geweest voor jouw groei? Weet jij dat nog?


Dat is heel interessant. Ik heb van nature een extreme intrinsieke motivatie. Dat is een voor- en een nadeel. Bij mij werkt het zo dat ik heel veel kijk naar wat er in een buitenland en dan met name in Amerika, gebeurt als het om online marketing gaat. En als ik daar signalen opvang dat er iets nieuws binnen de online marketing is ontstaan, dan probeer ik daar een voorloper in te zijn. Dat is mijn eigen strategie en missie. En tegelijkertijd kom je bij een vraag als deze uit: je zit op een gegeven moment gewoon vol. In Amerika hebben ze daar een kreet voor: booked beyond solid. Daar zit ik zelf. Dat je eigenlijk voller zit dan vol. Hoe ga je dan met je tijd om? Dus dan moet je een nieuwe fase ingaan van je ondernemerschap. Dat je niet bezig bent met meer klanten aantrekken, maar betere. Of klanten die beter bij je passen. Of waar je meer aan verdient per klant. Of dat je effectiever gaat werken.


Ben je dat gaan doen Chantal? Ben je met exclusievere klanten gaan werken in de loop van de tijd? Hoe heb jij dat gedaan?


Aan de ene kant ben ik met meer exclusieve klanten gaan werken. Aan de andere kant, omdat mijn hart daar ligt, heb ik ook altijd ruimte gehouden voor de wat kleinere klanten. Wat ik zelf ben gaan doen, is hetzelfde product binnen verschillende, aparte doelgroepen aanbieden. Zo ben ik recent bijvoorbeeld begonnen met een collega, met het online trainings instituut. Dat hebben we samen opgericht. Zij komt uit de didactische kant, heeft heel veel ervaring met het geven van online trainingen. Zij zei: ik heb een heel mooi product maar ik krijg het niet vermarkt. Ik zei: "dat is een collectief probleem. We kunnen dat bundelen. We richten samen het online trainingsinstituut op. Ik doe de marketing en jij doet het didactische stuk". Mijn werk verandert er niet door. Maar door het te bundelen, hebben we een grotere meerwaarde. Zeker voor haar klanten, dan ieder apart.


Dat is een mooie, sterke samenwerking, zo klinkt het. Je vertelde iets over hoe jouw pad is gelopen. Wat wens je voor de toekomst? Jij wilt ook nog een aantal jaren werken, ga ik vanuit. Wat is jouw ambitie, wat heb je nog op de kaart staan waarvan je denkt: als ik dat nou zou kunnen doen?


Ik heb juist de neiging om terug te kijken, naar de tijd van toen ik begonnen ben. Ik had echt een gat in de markt gevonden. Er was zoiets als Zoekmachine optimalisatie, SEO, bestond hier gewoon niet. Dat gevoel is me altijd bijgebleven. In het land der blinden is eenoog koning. Dat hoop ik nog eens een keer te vinden, dat was heel fijn. Tegelijkertijd, als we ouder worden, ik ben 50, dan ga je langzamerhand nadenken over: ik kan toch geen 60 uur per week blijven werken? Dat kan ik niet blijven doen. Er moet dus een keer een passief inkomen komen waardoor je minder uren draait en wat blijf lopen als je een keer een maand weg gaat.


Dat is een zeer interessante. Mensen die mij kennen, weten dat ik heel veel met passief inkomen heb. Daar ga ik nog een aparte podcast over maken, over vastgoed en allerlei andere dingen. Ik ben benieuwd Chantal, als het over een passief inkomen gaat, heb je het dan over een marketingproduct of affiliate, waar heb je het dan over?

Marketingtip: automatiseer je marketing

'Automatiseer bestaande marketingmiddelen en stap af van de quick wins'

Naar affiliate-mogelijkheden heb ik best veel onderzoek gedaan. Het komt erop neer dat je heel veel content moet creëren voor het bedrijf van een ander. En daar zelf maar een kleine marge op verdient. Er zijn wel wat uitzonderingen binnen de marketing. Waar ik zelf meer aan denk, is marketing automation. Dat heeft op het moment echt mijn hart. Dat je je bestaande marketingmiddelen op een bepaalde manier inzet, dat daar minder van jouw tijd mee gemoeid is. Ik geloof niet zo in die quick wins. Waarmee je snel een passief inkomen genereert. Ik geloof meer in degelijkheid, strategie, en dan het automatiseren van die strategie. Dat er een hele uitgebreide salesfunnel volgt.


Die is herkenbaar. Goed om te horen. Ik heb nog een paar vragen voor je. Ik vind het super interessant. Je noemde Jos Burgers, ik ben ook een fan van hem. Ook zijn manier van praten, de Youtube's enzovoorts. Heb je nog meer namen voor ons, bijvoorbeeld een marketeer? Iemand die interessant is om te volgen, voor de luisteraar?


Ik denk dat we daarvoor alleen al een hele podcast kunnen opnemen. Maar de eerste die in mij opkomt, is Seth Godin. Hij schrijft ook op een erg humoristische, vrij toegankelijke manier. En natuurlijk mijn eigen podcast, de Miracle Marketing Podcast. Daar heb ik regelmatig gasten en prominente marketingschrijvers. Die prijzen hebben gewonnen en zich goed hebben bewezen, met diverse marketingonderwerpen. In de eerste uitzending heb ik bijvoorbeeld Danny Oosterveer gehad, die uitgebreid ingaat op het belang van het meetbaar maken van je marketing. Zodat je weet wat je moet optimaliseren, dus verbeteren om er nog meer resultaat uit te halen. Ik heb binnenkort Bas Wouters te gast die het heeft over online beinvloeding. Met name of je het knopje links, rechts, boven of onder zet. Wanneer zijn mensen het meest geneigd te converteren, dus het gedrag te vertonen wat jij wilt dat ze vertonen? Daar komen dus verschillende interessante sprekers aan bod die je zou kunnen gaan volgen. 


Ik heb een paar van je podcasts beluisterd. Zeer inspirerend. Leuk ook dat je collega marketeers uitnodigt. Je creëert een win-win. Je hebt zulke leuke gesprekken opgenomen. Ik denk dat het voor de luisteraar ook interessant is om ze te beluisteren. En je bent steeds nieuwe podcasts aan het maken natuurlijk.


Ik denk dat het voor jouw luisteraars ook een belangrijke toevoeging is: als marketeer geloof ik niet in concurrentie. Je komt samen verder dan wanneer je de ander als bedreigend ziet.


Een goede tip. Een onzekere ondernemer is een ondernemer die veel naar zijn 'concurrenten' kijkt. Terwijl als je je focus verlegt, dan hoef je niet aan concurrentie te doen. Want je hebt een stukje markt en je doet het ook meer samen.

Nog een tip van Chantal Bakker: creëer samen de juiste content en verspreid deze binnen je netwerk.

Juist. Neem de podcast als voorbeeld. Het feit dat jij nu deze podcast maakt, uitwerkt en verspreidt, maakt dat het voor mij ook interessant is. Daarmee bereik ik een andere doelgroep. Ik kom daarmee automatisch in jouw doelgroep terecht. En ook andersom: omdat ik het prettig vind dat jij dat voor mij doet, ben ik geneigd om jouw podcast, ook al gaat het over mij, binnen mijn netwerk te delen. Waardoor we dus beiden een win-win hebben.

Een goede marketingstrategie? Ontvang online marketingadvies van Chantal Bakker

In deze podcast over ondernemen geeft Chantal Bakker een gratis online marketingadvies van 30 minuten weg.

We hebben besproken hoe lastig het kan zijn om een goede marketingstrategie neer te zetten. Ik bied de luisteraar aan dat ik meekijk met de strategie, ook als deze nog niet klaar is. Ik kijk even mee en ik geef je gelijk wat tips over wat je het beste op de korte termijn zou kunnen doen. Om ook op de korte termijn resultaat te behalen. Dat is dan gelijk een voorbeeld van marketing automation.


Dus Je geeft een gesprek van een half uur weg, waarbij je echt meekijkt naar wat de volgende stap is en een paar tips, waardoor de luisteraar weer een stap verder kan komen in haar marketing. 


Chantal, ben jij nog iets vergeten te zeggen, voordat we gaan afsluiten? We kunnen nog uren doorpraten. 


Wees niet te bescheiden en maak gewoon die afspraak. Want maatwerk is waar het allemaal om draait. Er is niet één heilige oplossing die voor iedereen waarde creëert.


Fijn dat je even mee wilt kijken. En super bedankt voor jouw informatie en alles wat je gedeeld hebt. Er is veel de revue gepasseerd. Heel erg bedankt voor je aanwezigheid en je interview.

Podcast over ondernemen met Saskia Bussink

Erg leuk dat je naar mijn podcast hebt geluisterd. Het is mijn missie dat alle 50+ vrouwen zo succesvol zijn met hun bedrijf, dat ze met gemak ruim kunnen leven, maar ook kunnen investeren in zichzelf en in hun bedrijf. Wil je alle podcast afleveringen overzichtelijk bij elkaar? En niets missen? Abonneer je dan door in je podcastapp op 'subscribe' te klikken. Tot de volgende aflevering!

Dé vijf beste manieren om je bedrijf te laten groeien

Wil jij van mij de vijf beste manieren ontvangen om je bedrijf te laten groeien? Download dan gratis de 5 beste manieren om te groeien en ontvang deze direct in je mailbox.