De Business Groei Podcast

Dé podcast voor ondernemers

Mindset – hoe om te gaan met overvloed?

Podcast ondernemen: in gesprek met ondernemerscoach Celine Tytgadt

Transcriptie van deze podcast

In deze aflevering interview ik Celine Tytgadt. Zij is overvloedscoach. Zij zegt: overvloed bestaat echt. Tenzij jij denkt dat het niet zo is. Ze is een gedreven en vrolijke ondernemer. Ooit durfde zij niet aan haar spaargeld te komen. Ze besefte dat het om een blokkade ging. En dat zij eigenlijk op zoek was naar liefde. Van harde werker naar een vrije ondernemer, dat is haar pad. Nu helpt zij anderen om met meer bewustzijn, met meer zelfvertrouwen en vanuit overvloed te ondernemen. Dat doet zij onder andere via de geldarchetypes. Haar achtergrond zit in de financiële wereld.

In deze aflevering praat ik met haar over ondernemen, over groei, over mindset en over overvloed. 

Je luistert naar de Business Groei Podcast, de podcast voor 50+ vrouwen die meer impact, meer winst en meer vrijheid willen. Dit is een inspirerende podcast over ondernemen. Mijn naam is Saskia Bussink. In deze podcast ondernemen deel ik graag mijn passie voor groei en ondernemen met jou. Ik zal veel inzichten en tips met je delen die je direct kunt toepassen om je bedrijf, maar ook jezelf als ondernemer te laten groeien.

Dag Celine, wat leuk om jou in de uitzending te hebben. 


Dag Saskia, ik ben heel blij hier te zijn.


Zou jij jezelf kort willen voorstellen?


Ik ben Celine Tytgadt, overvloedscoach. Ik help ondernemers die het hebben van geld als stressvol ervaren. Want vaak denken we bij overvloed en geldmindset dat het gaat om mensen die geen geld hebben, die stress ervaren. Maar het kan ook perfect om stress te hebben als je wel geld hebt. Die ondernemers help ik rond hun mindset, alles wat geld en overvloed betreft.


Ik vind het een heel boeiend vakgebied. En ons werk heeft wel wat overlap. Ik heb een aantal vragen voor jou, om jou beter te leren kennen. En dat de luisteraars misschien wat tips van jou krijgen om hun eigen pad van overvloed meer toe te laten. Dus ik ben heel benieuwd: hoe is jouw pad van ondernemen gestart en hoe is dat gegaan?


Ik ben gestart in 2016. Ik ben als consultant gestart. Ik merkte dat er iets miste. Na veel coaching heb ik gemerkt dat ik heel erg vastzat rond geld. Vanaf dat je als ondernemer start, word je daar heel erg mee geconfronteerd. Want je moet prijzen vragen, je moet je cashflow beheren, er is zoveel dat erbij komt kijken met de cijfers. Veel meer dan puur de getallen maar ook je gedachten daarbij. Uiteindelijk heb ik besloten mij daarop te focussen. Op die mindset: waarom laten we ons blokkeren met onze stemmetjes als het over geld gaat?


Heel herkenbaar. Hoe is dat bij jou ontstaan dat je deze kant op bent gegaan? Want je komt uit een heel andere hoek, een rationele hoek.

Groei van je bedrijf: ben ik het wel waard?

Ik heb Economie gestudeerd en dus werd er verondersteld dat ik als ondernemer zou starten. Iets dat ik een beetje jammer vind. Voor bij Economie word je getraind in alle aspecten van het ondernemerschap. En toch startte iedereen als werknemer. Het werd een vak om te doen binnen een grote onderneming. Dit pad ben ik opgegaan als boekhouder en analist. Veel met cijfers bezig geweest.

Toen kreeg ik een burnout. Ik denk dat velen het herkennen: je zit op een bepaald pad. En dan bots je tegen een muur: het klopt niet wat je doet. Toen heb ik mijn gevoelskant leren kennen. Al die stemmetjes die rondgingen. Ik wilde een prijs vragen maar dan kwam "ben ik dat wel waard en is dat wel goed genoeg"? "Het zal niet goed genoeg zijn en ik zal wel minder vragen". Doordat ik daar zelf in vastzat, heb ik zelf veel onderzoek gedaan. Om te zien: wat kan ik eraan doen zodat die stemmetjes mij niet meer gaan tegenhouden? Dus hoe zorg ik ervoor dat ik wel een goede prijs kan vragen? Mijn zelfvertrouwen laten groeien en hoe kan ik zelf zien wanneer mijn cashflow in orde is? Het is niet alleen genoeg om te verdienen maar je moet er ook voor zorgen dat je genoeg geld reserveert om veilig te kunnen groeien en te investeren. 

Ook op privé vlak merkte ik dat ik heel erg rondom geld vastzat. Ik had wel spaargeld en dan leek het voor de wereld alsof dat supergemakkelijk was voor mij. Want ik had wel wat spaargeld. Ik hoefde niet direct geld te verdienen. Het was niet erg als dat wat langer duurde. Dat voelde voor mij eigenlijk helemaal niet goed. Want ik was bang om geld kwijt te raken. Ik wilde ook dat dat geld zou kunnen groeien maar ik voelde mij altijd een beetje dom met geld. Want ik wist helemaal niet goed hoe geld te laten groeien. En met een bankier gaan praten: die gaat vast denken dat ik een dom, klein meisje ben, bij wijze van spreken. Het klinkt nu belachelijk dat ik dat zo zeg, maar dat voelde echt zo eng om met iemand te gaan praten om vragen te stellen zoals "Hoe werkt dat precies"? Ik had altijd het idee dat ze mij konden oplichten. Omdat je er niks van weet en je wel iets met je geld wil doen. Dan staat bij wijze van spreken de poort open met: kom mijn geld maar afpakken. Daar had ik natuurlijk veel schrik voor. Ik had heel veel angst rond geld. 


Wat is dan het moment geweest dat je voelde dat je die angsten had losgelaten, weet je dat moment nog?

Actie ondernemen met een juiste mindset

Podcast over mindset en geld verdienen voor ondernemers

Ja, ik was heel rationeel bezig. Ik merkte wel dat mijn gevoelskant ontbrak bij het ondernemen. Als ondernemer ben je veel bezig met mindset. Je kunt niet meer groeien met je onderneming dan dat je zelf groeit. Ik kwam een coach tegen die heel spiritueel bezig was. Met engelen, vorige levens en alles wat je kunt bedenken rondom spiritualiteit. Dat was gek, want ik had altijd geleerd dat dat helemaal niet waar was. Toen ik haar hoorde praten dacht ik: dat klopt allemaal. Ik heb er geen bewijs voor, maar het klopte helemaal met hoe dat ik de wereld zie. Het fascineerde mij. We hebben ook eens een familieopstelling gedaan. We stelden daarin onder andere mijn ouders, mijn onderneming en mijn  partner op. Daar was echt de finale knop voor mij: ik daar zo vast in, met overtuigingen. Ik wilde liefde, geen geld. Terwijl dat eigenlijk ook een manier is van liefde tonen. Ik heb nooit iets tekort gehad. Maar toch dacht ik dat ik tekort had. 

Ik vind het nog altijd grappig als ik eraan terugdenk, mijn coach was op dat moment enorm aan het groeien. Zij had geen kennis van financiële zaken. Ik wist dat ze zocht naar wat ze kon doen met geld wat ze aan het verdienen was. Ik dacht: ik ga haar eens een mailtje sturen. Ik stuurde haar die mail met 'ga eens naar die bank, die is beter dan die andere bank, daar kun je ook beter beleggen want die andere bank zou ik minder vertrouwen". Omdat het financiële mijn wel aantrok, had ik dit allemaal geabsorbeerd. Daarna dacht ik: wat heb ik voor een stomme mail gestuurd? Zij gaat mij uitlachen, alsof zij niet slim genoeg is om daarmee om te gaan. Toen ik haar de keer daarna zag, zei ze: dat was een keigoede mail, ik ben zo blij dat je die gestuurd hebt. Ze was direct in actie geschoten en ze was zo blij dat ze veranderd was van bank, want daarvan kreeg ze tenminste antwoord op haar vragen. 

Dus ik ben enorm gegroeid in het mindsetgedeelte, maar ook het praktische, zoals hoe ga je naar banken en waar moet je rekening mee houden.


Dus je hebt een hele reis gemaakt, Celine. Wat fijn dat je het met ons deelt. Ik denk dat heel veel lusteraars zich hier wel in herkennen. Dat je van huis uit geprezen werd om je slimheid, dat je kon studeren en dat je daar goed in was. En dat dat een hele mooie kant is. En dat later de balans ook meer met de gevoelskant is gegaan. Dat geeft jou echt rijkdom. Klopt dat?


Dat klopt. Die twee werelden horen gewoon samen. Het rationele en het gevoelsmatige. Dat wordt in onze maatschappij nog heel vaak als minderwaardig beschouwd. Ik ben wel blij dat er een shift aan het gebeuren is, dat merk ik. Er zijn meer en meer mensen bezig met het gevoelsmatige. Maar die hebben vaak minder gevoel met het rationele, met de cijfermatige kant. Dan is het mooi dat ik die brug kan slaan. 


Wie zijn jouw klanten, waar werk jij het liefst mee?


Mijn klanten zijn vooral dienstverleners, die merken dat zij een lagere zelfwaarde heeft. Zoals mensen die massages geven en healers. "Ik ben niet veel waard, ik kan daar niet veel voor vragen". Of: dat zou gratis moeten zijn want het is mijn gevoel maar. Het is een heel ander soort ondernemen als producten verkopen. Dus de meeste van mijn klanten zijn vrouwen die merken dat zij vastzitten rond geld, rond het feit dat ze dat hebben maar ook hoe meer te verdienen. Maar ik heb ook een paar mannen die bij mij komen, die zijn in de minderheid.


Daar heb zo meteen nog een vraag over. Ik ben benieuwd wat de vraag van jouw klant is. Zij komt niet bij je "Celine, ik heb een geldblokkade, help mij dat eens oplossen". Er ligt vaak een vraag voor. Wat vragen zij jou?

Podcast ondernemen: prijs verhogen als ondernemer

Daar zat ik over na te denken, met welke vraag komen mensen bij mij? Dat moet je je als ondernemer afvragen. En ook praktisch: waarop zoeken ze via Google? Ik merk heel vaak dat mensen niet bewust zijn van die blokkades, totdat ze mij bij toeval ergens tegenkomen. Op Facebook, via een podcast of omdat ze met iemand praten. Ze beseffen vaak niet dat er heel veel onbewust gebeurt. Onbewust, het zegt het al zelf. De stemmetjes aan de binnenkant en weten niet altijd wat ermee te doen. Ik inspireer ze via mijn Facebookberichten en mails. En dat ze dan stilstaan: eigenlijk heb ik inderdaad wel wat problemen met geld en alles daar omheen. En dan komen de vragen naar boven. Dus ze beginnen niet met een vraag maar door mij te horen beginnen ze zich vragen te stellen: waarom durf ik mijn prijzen niet te verhogen? Of: waarom ben ik zo bang om mijn geld kwijt te raken? En waarom gun ik mijzelf niet dat boeketje bloemen of dat extra materiaal voor mijn onderneming?


Precies. Het gaat om waarde. Je komt uiteindelijk op zelfwaarde uit, zelfliefde. Zie jij verschil tussen mannen en vrouwen met de vraag die zij aan jou stellen?


Ik weet het niet. Ik denk eigenlijk dat de vragen heel gelijkwaardig zijn. Maar ik denk wel dat bij de mannen het soms moeilijker te achterhalen is wat er achter zit. Dat ze wat meer moeten wennen aan het idee dat het aan hun gevoel ligt en dat het niet iets mechanisch is. Dat het niet een tool is. Zoals met je boekhouding: als je dat niet snapt, dan vraag je het aan je boekhouder. Of marketing, je draait aan die knopjes. Het is wel heel simpel uitgelegd maar ik weet dat het niet zo gemakkelijk is. Maar het is niet iets waarvan je zegt: ik zet gewoon mijn verstand erop, ik ga het snappen en daarna toepassen. 


Eigenljk zeg je dat de gevoelskant zal moeten ontwikkelen, wil je groeien als persoon, maar ook als ondernemer? Dat staat los van man of vrouw zijn.


Klopt helemaal.


Wat betekent groei nog meer, voor jouzelf maar ook voor jouw klanten? Wat versta jij verder onder groei? 


Voor mij is groei dat ik kan genieten van wat ik aan het doen ben. Dat betekent niet dat alles rozengeur en maneschijn is. Helaas. Er zijn altijd momenten dat het wat minder gaat. Dat we soms buiten onze comfortzone moeten gaan om te kunnen groeien, om andere dingen te realiseren. Voor mij gaat het erom dat ondanks die oncomfortabele acties, dat ik weer een beetje kan genieten daarna. Of dat ik trots kan zijn op wat ik gedaan heb. Of dat ik mezelf heb overwonnen. Het gaat niet altijd om het resultaat. Het is ook gewoon zien van wat er al is.


Ja precies. Kun je een voorbeeld noemen van wat je overwonnen hebt?

Podcast over mindset voor ondernemers

We willen altijd meer

Zichtbaarheid. Dat is voor ondernemers heel belangrijk natuurlijk. Ik kon wel heel erg genieten van mijn omgeving en alles wat ik had, van de overvloed die er is. Maar als ik niet ging groeien, dan ging het nooit meer worden dan wat er was. We zijn biologisch wel zo geprogrammeerd om altijd meer te willen. Maar daarmee wil ik nuanceren: meer niet als in meer spullen of geld. Maar meer leuke ervaringen en meer betekenis en meer diepgang. Ik denk dat dat belangrijk is om het verschil te maken. Al ik zeg dat ik overvloedscoach ben, ik heb lang getwijfeld over deze term. Want overvloed is voor velen iets negatiefs. Als: teveel willen. Of meer dan nodig hebben. Dat staat ook zo in de Van Dale. Ik schrok toen ik het zag. Maar voor mij is het gewoon niet 'teveel', maar onszelf meer gunnen. Genieten van de kleine momentjes. Het is oke om een duurder huis te kopen. Maar het is ook oke om een simpeler huis te kopen. Zolang dat het jou gelukkig maakt. Ongeacht van wat jouw omgeving zegt.


Precies. Geld is gewoon een middel om dat te bereiken. 


Maar zolang we daar op blokkeren, gaan we ook die ervaringen niet kunnen hebben. Heel vaak wordt gezegd: genieten doe je als je met pensioen bent. Want je moet hard werken. Mijn vader is gestorven net toen hij minder kon werken. Hij heeft zelf niet kunnen genieten van zijn pensioen. Waarom wachten? Je kunt het evengoed nu doen. Tijdens je ondernemerschap. Waarom zou je ook nu niet genieten van wat je aan het doen bent? 

In de periode voor mijn burnout, volgde ik een pad waarvan ik voelde dat het was opgelegd. Het wil niet zeggen dat anderen dat zo bedoelden. Er zijn altijd stemmen vanuit de maatschappij: je moet dat en dat en dat doen. Trouwen, kinderen krijgen, een huis. Overvloed is voor mij je hiervan losmaken en kiezen wat jij wilt bereiken. 


Denk je niet dat dat iets van onze generatie is? WIj hebben dat allemaal zo meegekregen. Als ik naar onze kinderen kijk, zij krijgen al veel meer mee: waar word je gelukkig van? Ga doen wat je leuk vindt, qua opleiding, qua wat je daarna wilt gaan doen. Misschien is dat mijn perceptie. Heb jij ook het idee dat er een verschil zit in de generatie zoals wij zijn opgevoed en hoe onze kinderen opgevoed worden?


Heel zeker. Je kunt ook kijken naar de scholen. Vroeger was het bij ons gewoon dat je gewoon moest luisteren naar de meester of de juf en daar stopte het. Als je niet deed wat zij deden, en er werd vaak redelijk streng opgetreden. Ik heb geen negatieve jeugd gehad. Maar je merkt dat de scholen nu meer vinden dat het belangrijk is dat het kind zich goed voelt. Terwijl daar vroeger minder naar gekeken werd. Vroeger deed je een jaar over, omdat er naar de scores gekeken werd. En als die niet genoeg was, bleef je achter. Terwijl het er nu meer om gaat hoe ze gemotiveerd kunnen blijven om verder te gaan. Dat vind ik een mooie evolutie.


Is het dan ook dat we van verder komen? Jij en ik, we hebben een heel pad belopen. Van de rationele kant naar die gevoelskant. Komen wij dan van verder? Hebben wij er dan misschien harder voor moeten werken? Of zou dat niet zo zijn?


Misschien. Uiteindelijk is iedereen hier voor een reden op aarde. Heeft een bepaalde missie te voldoen. Een bepaald doel of een bepaalde les te leren. En ik denk dat in iedere situatie waarin je bent geboren, je moet zien te evolueren. Afhankelijk van waar je bent gestart. De kinderen van nu krijgen meer aandacht rond gevoelens. Die kant gaat meer ontwikkeld worden. Er moet een balans zijn. Ik denk dat dat nu een beetje zoeken is.


Misschien schiet de balans eerst wel door naar de andere kant en komt het dan weer in het midden uit. Dat het teveel gaat over de gevoelskant.

De juiste mindset voor ondernemers

Focus je op dat wat er wel is

Ik denk dat het gewoon een proces van vallen en opstaan is. Je probeert iets. Je hoort wel vaak dat er teveel aandacht wordt gegeven aan het welbevinden en geen aandacht voor de cijfers. Dat is natuurlijk ook niet goed. Ze moeten kunnen leren en ze moeten bereid zijn om te groeien. Ik denk dat dat belangrijk is. Dat je daarmee een goede bodem geeft. ZIj kunnen misschien wel verder komen. En tegelijkertijd is het ook de evolutie van elke generatie. Dat we een beetje verder komen dan de generatie voor ons. Ik denk dat dat een eeuwenoude traditie is, bij wijze van spreken. 


En als de luisteraar dit hoor en denkt: ik herken er wel wat van, qua denken in tekorten, in geld niet uit durven geven of spaargeld krampachtig bewaren. Wat zou tip zijn die de luisteraar als eerste kan doen?


Kijken naar wat er wel is. Ik vergelijk het met een paard dat oogkleppen op heeft. Stel dat jij ook oogkleppen op hebt en je ziet alleen wat er voor je staat. En daar staan bijvoorbeeld alleen maar klanten die zeggen dat jij te duur bent. Dat het belachelijk is dat jij zoveel vraagt en dat het niet klopt en dat jij het niet waard bent. Dan ga jij het idee krijgen dat het klopt, want je ziet alleen maar die kant. Terwijl als jij de oogkleppen af zou doen, dan zou je kunnen zien dat er aan jouw linker en rechterkant heel wat mensen staan die jou wel jouw prijs waard vinden. En blij zijn dat je die prijs vraagt zodat zij geholpen kunnen worden door jou. En die wel bereid zijn dat te betalen. Dus probeer breder te kijken. Want als we een bepaalde overtuiging hebben, gaat ons brein altijd zoeken naar bevestiging daarvoor. Ik had dat vroeger heel erg. Ik had een gesprek met iemand, dat leek een heel leuk gesprek. Maar achteraf ging dat tien keer door mijn hoofd om te zoeken naar een bewijs dat ik niet goed genoeg was. Dat kon ik altijd wel vinden. Want je draait het uiteindelijk zodanig totdat je uitkomt op het resultaat dat je wilt. Dus probeer dat eens los te laten en te denken: wat als dat niet waar zou zijn?


Dat is een hele mooie. Dat roept bij mij op dat we nog teveel letten op concurrenten, voor zover ze bestaan. Dat we letten op wat anderen in ons vakgebied doen. Hij vraagt die prijs.. Ik stel tegen mijn klanten: stop daarmee. Je hoeft geen oogkleppen voor te hebben, om anderen in je omgeving helemaal niet te zien. Maar let nou eens niet op wat een ander doet, want dat is helemaal niet zo relevant voor jou en voor jouw business.


Klopt. Ik hoor ook vaak: diegene vraagt zoveel dus ik mag niet meer vragen. Maar, die ander heeft ook geldblokkades. De ander kan ook een heel andere structuur hebben qua prijs. Kijk bijvoorbeeld eens naar kledingwinkels. Iemand doet het vanuit zijn eigen huis helemaal alleen, zonder personeel. Ten opzichte van iemand anders in een drukke winkelstraat die vijf man personeel in dienst heeft. Natuurlijk moeten de prijzen en de marges wat hoger liggen om dat te compenseren. Dus vergelijk je niet met een ander want die heeft een andere energie en een andere invalshoek. Iedereen is uniek en heeft een enorme meerwaarde.


Dus eigenlijk is de boodschap die je geeft: ga in je eigen uniekheid staan. Want dat betekent ook dat je de klanten naar je toetrekt die bij jou passen. En ook bij jouw energie passen. En daarvoor kun je een prijs vragen die recht doet aan de waarde die het voor de klant is, maar ook jouw eigenwaarde. Dat is er meteen aan gekoppeld.


Ja. Want stel dat jij jou vergelijkt met iemand die zichzelf maar €20 per uur waard vindt. Dat wil niet zeggen dat jij €20 per uur moet vragen. Jij bent misschien €100 per uur waard. Gewoon om dat wat je doorgeeft aan je klanten. De ander is dat misschien ook waard, maar die durft het misschien niet te vragen. En dat zie je niet als je je vergelijkt met je concurrenten. 


Dat klopt. Mijn ervaring is dat als je goede prijzen vraagt, je een ander type klant krijgt. En is het op een of andere manier ook gemakkelijker om te verkopen. Want de klant die dat betaalt, die daar zelf geen blokkade op heeft en het normaal vindt wat je vraagt, diegene ziet de waarde daarvan in. Herken je dat in jouw business ook?

De juiste klanten werven: tips voor ondernemers

Podcast over mindset en geld verdienen

JJa, ik denk zeker dat dat zo is. Als je de ene korting na de andere geeft of altijd zo laag mogelijk gaat in prijs, dan krijg je de koopjesjagers. Die zijn daarom niet altijd de beste klanten. Ik denk dat het juist een heel mooie les is. Ik geloof er ook altijd in om grenzen te stellen voor jezelf. Als jij de prijs hanteert die je waard bent, dan verplicht je de ander ook om dat te doen. Als zij die dienst willen aankopen, met die prijs, dat is misschien een drempel, maar ook dat is een les. Die zij ook aan zichzelf geven. Zij zijn bereid dat bedrag voor hun eigen groei neer te leggen. Als zij bereid zijn maar €50 te betalen, dan is er ook nog veel groei mogelijk. Waarom gunnen zij zichzelf niet meer dan dat? Jij zou ze daarom niet tegemoet moeten komen met: ik zal mijn prijs verlagen voor jou.


Precies. Toen ik een tijdje geleden voor het eerst hoorde dat ze een klein beetje pijn moeten voelen bij het uitgeven van het geld aan jou, toen kwam ik mijn eigen blokkade ook weer tegen. Ik vroeg me af: is dat echt waar? En het klopt. Sinds ik dat stukje ben gaan doen, merk ik ook dat mijn klant een beter resultaat heeft, daardoor. Want zij voelen een klein stukje pijn: ik heb dit te investeren. Ik heb dit te doen want ik heb iets op te lossen en te groeien. Zij komen zelf meer in beweging. En het committment is ook groter dan als het iets van een tientje, bij wijze van spreken. Ze denken dan: als ik het vandaag niet doe, doe ik het morgen wel. Juist door een goed bedrag te betalen, komen zij veel meer in actie. En is het resultaat veel beter. 


Klopt, het zit in het committment. Als zij, stel, een challenge gedaan hebben voor €25, dat heb ik onlangs voorbij zien komen. Voor een heel jaar €25. Dan heb je na een tijdje zoiets van: voor die €25, ik laat het zo. Het is niet zo de moeite om nog verder die tijd erin te stoppen. Terwijl als je €2000 hebt betaald, dan ga je toch iets meer je best doen. Want, je wilt dat geld niet zomaar kwijt spelen.


Dus het gaat twee kanten op: zo kijk jij naar je klanten. En je bent ook iemand die zoiets koopt. Dan kijk je net zo.

Wat zijn de mensen door wie jij je laat inspireren, Celine? Wat zijn de grote of kleine mensen der aarde door wie jij je laat inspireren?


Mooi dat je dat zegt, ook de kleine. Het zijn niet altijd alleen de grote. Een van mijn idolen is momenteel Denise Duffield Thomas. Zij is een Australische moneymindset coach. Zij is alleen in haar bedrijf met een klein team. Zij heeft een heel mooie business uitgebouwd. Ik probeer zelf ook die structuur toe te passen. Bijvoorbeeld een product en niet teveel toeters en bellen. Gewoon, een heel goed product en het simpel houden. 

Verder de grote namen zoals Tony Robbins en Oprah WInfrey. Maar voorlopig zit ik alle podcasts van Denise Duffield Thomas te absorberen. We mogen niet vergeten dat er in België en Nederland ook heel veel goede coaches zijn en mensen om naar op te kijken. Ik denk dat we soms heel gemakkelijk naar het buitenland kijken, maar ook in Vlaanderen en Nederland heb ik heel veel interessante mensen ontmoet.


Mooi. Tot slot, hoe kunnen mensen jou bereiken. Misschien hebben ze een vraag of willen ze meer weten. Hoe kunnen ze jou bereiken?


Via mijn website celinetytgadt.com en op facebook en instagram, daarvan vind je de links op mijn website.


Tot slot: heb jij iets om weg te geven aan de luisteraar, en zo ja wat is dat dan? 


Ik werk heel graag rondom geld archetypes, omdat heel vaak als we met onze mindset werken, zijn we nogal streng voor onszelf. Dat is een heel grote valkuil voor velen van ons. "we hadden iets anders moeten doen"en "waarom heb ik hier nou weer geld aan uitgegeven" en meer van dit soort uitspraken. Ik heb een persoonlijkheidstest op mijn website staan. Daarin kun je zien wat voor een type persoon je bent ten opzichte van geld. Ben je iemand die gemakkelijk spaart, of ben je juist iemand die gemakkelijk geld uitgeeft? Of ben je iemand die geld oneerlijk vindt omdat er zoveel armoede is in de wereld? De quiz kunnen ze doen op de website. Ze kunnen ontdekken welk type zij zijn en ze krijgen dan ook direct hun talenten mee. Een talent is als romanticus bijvoorbeeld: genieten van het leven. En ik dacht zelf: genieten, dat mag toch niet? Dus blijkbaar wel en ik kan dat leren aan anderen. Acht archetypen met hun eigen talenten en valkuilen. Als je die quiz doet dan ontdek je dat en kun je je erin verdiepen om patronen te zien. De reden dat ik het zo tof vind om mee te werken, is dat het de persoonlijkheid er een beetje uithaalt. "Het is niet ik die een verkeerde beslissing genomen heeft, het is mijn romanticus of de rebel die mij saboteert". Het is daarmee iets minder persoonlijk waardoor je jezelf minder neerhaalt. En het is gemakkelijker om die patronen te herkennen.


Dus jij geeft een quiz weg, de link staat hiernaast. Het is mooi dat je zegt wat de luisteraar eraan heeft. Omdat je hierdoor veel meer zicht krijgt op jezelf, door de persoonlijkheidskenmerken veel meer zichtbaar te maken, net als de talenten. Dan is een andere benadering. En iets meer afstand. Het is het type wat het bepaalt en niet zozeer dat je er zelf zo aan gelinkt bent. 


We doen het maar al te graag, onszelf neerhalen. We mogen dat afleren.


Het heet de geld archetypen quiz. Tot slot, heb jij nog iets toe te voegen Celine?


Het belangrijkste is: kijk naar wat er wel is. Er zijn genoeg klanten die wel bereid zijn om jouw prijs te betalen. Jij hebt wel waarde te geven. Er zijn al heel veel dingen in je leven die wel al overvloedig aanwezig zijn. Op mijn website staat niet voor niks: Overvloed is overal, tenzij je denkt dat dat niet zo is. 


Wat een mooie afsluiter, Celine. Ik dank je heel hartelijk voor dit interview.  

Erg leuk dat je naar mijn podcast hebt geluisterd. Het is mijn missie dat alle 50+ vrouwen zo succesvol zijn met hun bedrijf, dat ze met gemak ruim kunnen leven, maar ook kunnen investeren in zichzelf en in hun bedrijf. Wil je alle podcast afleveringen overzichtelijk bij elkaar? En niets missen? Abonneer je dan door in je podcastapp op 'subscribe' te klikken. Tot de volgende aflevering!