11 februari 2020 
in Passie
9 min. leestijd

Een winstgevend bedrijf vanuit je passie

Een winstgevend bedrijf vanuit je passie

Dit artikel gaat over ondernemen met je passie. Werken vanuit je hart. En daar goed mee verdienen.

Bestaat dat echt, de plek waar je met je passie een winstgevend bedrijf creëert? Stel je eens voor dat je…

 • doet wat je het allerliefste doet,
 • in balans met wat je belangrijk vindt in je leven,
 • dat op een heldere manier aanbiedt,
 • aan jouw ideale klanten,
 • en daar goed mee verdient.

Dan vraag je je misschien af: “wat heb ik eraan om voor deze constructie te kiezen? Met gewoon hard werken en veel uren draaien kun je toch hetzelfde bereiken?”

Hoe vind je je passie?

Eigenlijk werkt het heel eenvoudig, zoals zoveel dingen simpel kunnen zijn. Zodra je op die plek bent waarin alles in balans is en samenvalt, komen klanten als een magneet naar je toe. Jij bent authentiek, je geeft moeiteloos het beste van jezelf, je klanten voelen dat en werken graag met je. En de logische stap is dat jij hieraan goed verdient.

Ik ken het als zoveel anderen. Hard werken. Zonder teveel na te denken of het past bij jou en je levensdoel. Gevolg? Een burnout. 4 maanden lang kon ik niets meer doen. Ik, die altijd dacht dat het mij niet zou overkomen. Dat gebeurde altijd alleen anderen, toch? Ik had mijn gevoel teveel losgekoppeld van mijn ratio en dat werkte op de lange termijn blijkbaar niet. Goh 😉

Inmiddels heb ik deze fase zo’n 13 jaar achter me. Ik ben blij dat mijn lichaam destijds zo helder het signaal gaf dat het zo niet langer kon. In het herstel dat volgde leerde ik opnieuw contact maken met wat ik ten diepste wilde en ik kwam weer op het pad van waar ik met mijn hart wilde zijn. Niet lang daarna nam ik ontslag en begon ik voor mezelf. Zo snel kon het blijkbaar gaan nadat ik 24 jaar in loondienst was.

De boodschap: als je vanuit je hart, vanuit je passie werkt en daarin jouw unieke pad volgt, doe je recht aan wie jij bent. Aan wat je de wereld te bieden hebt. En als dat tegelijkertijd samenvalt met een fijn bedrijf waarin jouw klant blij is met jouw aanbod, is het goed verdienen daaraan slechts een logisch vervolg.

Wat verdient de gemiddelde ondernemer?

Ik ga eerst in op hoe de winstvlag erbij hangt bij veel solo-ondernemers. Daarna over waarom je vanuit je passie zou moeten werken en wat daarbij komt kijken. Tot slot lees je wat jij kunt doen om ook die magische plek te vinden.

Op naar de feiten. Hoe is het op dit moment gesteld met de winst bij gemiddelde ondernemer zonder personeel?

Ik heb wat onderzoek gedaan en uit diverse bronnen blijkt dat veel solo-ondernemers (zoals zzp’ers, éénpitters, praktijken) een minimum inkomen verdienen. Natuurlijk kennen we allemaal de ondernemers die het anders doen en heel succesvol zijn. Ook ken ik veel mensen die met hun freelance werk en hun prima uurtarief veel geld verdienen. Helaas zie ik bij die laatste groep vaak een issue: het is fijn zo goed te verdienen met het werken voor een opdrachtgever, maar de prijs die ervoor betaald moet worden, in de vorm van stress, grenzen moeten bewaken en niet de vrijheid van een ondernemer te hebben, is hoog.

Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf (elk jaar komen er zo’n 40.000 starters bij, bron KvK) en ze hebben vast ambitieuzere plannen dan dat ze op een minimum inkomen willen blijven steken.

Een paar feiten over ondernemers en hun inkomen:

 • Nederland telt bijna 1,5 miljoen Zelfstandigen Zonder Personeel (bron: Facto)
 • Zij verdienen gemiddeld €36.000 per jaar (bron: Facto)
 • Het persoonlijk inkomen van de zzp’er ligt 10% lager dan dat van een werknemer (bron: CBS)
 • 60% van de ZZP’ers vraagt een te laag uurtarief (bron: Businessinsider)

En dan is de vraag: ‘Hoe kan het dat zoveel alleenwerkende ondernemers worstelen en te hard werken terwijl ze daar niet genoeg mee verdienen?’

Waarom werken we te hard en verdienen we te weinig?

Een paar mogelijke oorzaken die ik zie (en die ik zelf ook allemaal ken):

 • Geen goed tarief durven rekenen
 • Een te eenzijdig verdienmodel hebben
 • Zich misrekenen zoals omzet verwarren met winst
 • Te weinig klanten kunnen of durven aantrekken
 • Te weinig focus hebben om hun bedrijf te laten groeien
 • Te weinig in actie komen
 • Het te weinig als business zien
 • Geen heldere strategie hebben
 • Tevreden lijken te zijn met minder
 • Niet durven te investeren in zichzelf en hun bedrijf

Uit de verhalen van de vele ondernemers die ik spreek, weet ik dat deze oorzaken van het te weinig verdienen door zzp’ers kloppen. Er zit veel angst. Angst voor tekort, angst voor teveel concurrentie, angst dat anderen het beter kunnen. Wie kent het niet? Een heel groot gedeelte van hetgeen je in de weg zit om echt succesvol te zijn, is je mindset, je manier van denken over geld, business en succes.

Ook ik ken het dat mijn mindset me in de weg zit. Zeker in de beginjaren van mijn ondernemerschap. Ik dacht regelmatig dat niemand op me zat te wachten. Of dacht dat er teveel concurrenten waren en daardoor bouwde ik niet verder aan mijn oorspronkelijke idee. Of, terwijl de klant voor je neus zit, durf je de deal niet te sluiten en daarin ben je te afwachtend. Met als gevolg dat de klant verder shopt en met iemand anders in zee gaat. Het grote verschil met die eerste jaren van mijn ondernemerschap is dat die negatieve gedachten minder groot zijn geworden, ik het sneller doorheb en eerder in actie kom om het om te buigen. Herkenbaar?

In alle trainingen en mentorships die ik de laatste jaren heb gevolgd, waarbij ik investeerde in mezelf en in mijn bedrijf, kwam altijd het thema ‘mindset‘ voorbij. Hoe hardnekkig is onze manier van denken! En hoe fijn is het als er iemand je helpt, met je meeloopt en je laat zien welke patronen jij hebt om die vervolgens aan te pakken.

Hoe tevreden ben jij?

Oké, de feiten zijn helder en wat mij betreft gaat het er nu over hoe jij tegen je bedrijf en je resultaat aankijkt. Ben je tevreden, of twijfel je regelmatig of je er niet ‘een baan bij moet nemen’? Dat laatste te horen als een klant bij mij komt, doet me elke keer een beetje pijn. Het is jammer en vaak zo onnodig dat je een paar maanden ergens anders moet buffelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Om ook je bedrijf tijdelijk stil te leggen omdat je nou eenmaal niet kunt focussen op èn voor een werkgever werken, èn je bedrijf winstgevender maken.

Stel dat je een bruto jaarwinst hebt van €60.000. Gemiddeld is dat dus €5000 per maand. Ik ga niet in op boekhoudregels en of je ervoor kiest wel of geen pensioen of potje voor arbeidsongeschiktheid op te bouwen. Wat ik wel weet, is dat je met dit bedrag een prima basis hebt van waaruit je verder kunt groeien. Je kunt hiermee voldoende blijven investeren in jezelf en in je bedrijf, je kunt hier al je maandelijkse lasten mee betalen en ook is er veel ruimte voor extra’s als reizen of wat je ook belangrijk vind in je leven.

De meeste ondernemers zijn gewoon enorm gelukkig met een minimale jaarwinst van €60.000.

Ik ben Saskia en al sinds 2007 businesscoach. Ik heb meerdere bedrijven waarvan ook een in Engeland. Ik praat en schrijf graag over passie en werken vanuit je hart als ondernemer. De titel van dit artikel heb ik bewust gekozen omdat:

 • ik al in 2008 mijn eerste e-book ‘van Passie naar Winst’ heb gemaakt (dat nauwelijks werd gedownload omdat ik nog weinig verstand van e-mailmarketing had);
 • het visionboard, dat ik jaren geleden al maakte, mijn passies laat zien en groot het ‘woord ‘passie‘ erop heeft staan (deze hangt in mijn kantoor);
 • mijn vorige bedrijfsnaam PassieVol was (waar ik mee stopte omdat het de lading niet helemaal dekte met wat ik wilde aanbieden).

Ik moet je trouwens wel bekennen dat ik regelmatig ik wat flauw werd van het woord passie. Ik hoorde het zoveel om me heen. Hoe bijzonder is het dat het thema steeds weer terug komt.

Dus… het gaat over passie. Jouw passie welteverstaan!

passie

Het woord ‘passie‘ lijkt dus wel een hype te zijn. Je leest er veel over, en er zijn veel businesscoaches die dat aanbieden. Dat is het wat mij betreft echt niet. De meest succesvolle ondernemers zijn wat mij betreft degenen die gepassioneerd zijn. Waarbij je werk bijna moeiteloos uit je vingers komt.

Ik kijk vaak naar het programma ‘the profit’ op RTL-Z waar Marcus Lamonis ondernemers uit het slop haalt met zijn aanpak ‘people, product, proces’. Altijd weer een feestje wat mij betreft. Daar komt vaak bij kijken dat de ondernemer ooit vanuit zijn passie zijn bedrijf is gestart. Diegene had ooit een droom en die zette hij neer met zijn bedrijf. Geen wonder dat het altijd pijn doet zodra Marcus met een voorstel tot verandering of overname komt. Kom je aan iemand zijn passie, dan doet dat pijn. Gelukkig komt het vaak weer goed en heeft de ondernemer de optie om te stoppen (bijvoorbeeld als die passie toch niet zo sterk bleek). Of hij maakt opnieuw verbinding met zijn passie en kiest dan voor een ander verdienmodel met betere producten en fijner lopende processen.

Soms wordt passie verward met hobby en wordt er gezegd ‘wil je dat iedereen van zijn hobby een bedrijf maakt?’ Nee, dat bedoel ik niet. Een hobby is een hobby en een bedrijf is een bedrijf.

Een passie gaat dieper. Iedereen kent de momenten wel: dat je zo in iets opgaat, dat je er zo enthousiast over praat, dat je er blij van wordt, dat de tijd voorbij vliegt, dat het gemakkelijk gaat, dat je voelt dat je helemaal in je element zit. Je zit in een flow en je werkt vanuit je hart.

Vóór 2007…

Toen ik nog in loondienst was als Human Resourcemanager bij een grote ICT-overheidsorganisatie, en ik vele selectiegesprekken mocht voeren met nieuwe kandidaten, ging ik altijd op zoek naar een vlam bij de sollicitant. Als ik geen glimmende ogen zag, vroeg ik net zolang door totdat dat gebeurde. Of het gebeurde niet en dan hadden we geen match. Mijn collega’s en ik kregen er steeds meer lol in om alleen mensen aan te nemen die enthousiast over hun vakgebied spraken en als vanzelf meer wilden leren. En dat werkte: het ziekteverzuim was laag, net als de uitstroom. Gevolg: betrokken, bezielde en enthousiaste medewerkers. Oftewel: mensen met passie.

Werken vanuit je passie is dus de key.

Mijn passies zijn onder andere reizen, mezelf persoonlijk ontwikkelen (ik doe aan tantra en biodanza), mezelf zakelijk ontwikkelen (door me te laten coachen door een businesscoach), anderen helpen met hun groei, fijne gesprekken hebben, projecten tot een goed einde brengen, leren over manieren om een passief inkomen te verkrijgen en het verbeteren van processen. Maar ook een team leiden op een festival en nog veel meer.

Als je elke dag bezig kunt zijn met je passies, ben je een heel gelukkig mens. Dan stroomt het, werk je vanuit je hart en je inspireert anderen als vanzelf.

Passie

Als je met je passies ook nog een haalbaar en schaalbaar businessidee kunt realiseren, dan creëer je een winstgevend bedrijf.

Hoe bouw je dat winstgevende bedrijf vanuit je passie?

Dan komt natuurlijk de vraag: hoe doe je dat, met je passie je winstgevende bedrijf neerzetten (of verder laten groeien)?

Je bedrijf bevat meerdere elementen die je moet onderzoeken en uitwerken, wil je businessidee tot een goed verdienmodel leiden.

Als ik met ondernemers werk, dan gebruik ik dit raamwerk. Als je deze elementen stuk voor stuk goed beheerst, bouw je aan een stevig fundament en is er geen limiet op je winst.

 1. Jij als ondernemer: ken je huidige en je ideale balans in je leven, heb je passies helder, werk je missie en je visie uit
 2. Zoek & onderzoek businessideeën bij je passies, je missie en je visie
 3. Jouw onweerstaanbare aanbod voor jouw ideale klant in een helder verdienmodel
 4. Megagoede marketing
 5. Wees een kei in sales
 6. Elimineer en automatiseer

Als je deze 6 elementen tot je neemt en actief inzet, leg je een stevige basis en is die €60K winst of hoger voor iedereen haalbaar. En dat niet alleen. Door de onderdelen 4, 5 en 6 consequent, herhaaldelijk en steeds efficiënter toe te passen, werk je aan je schaalvergroting. Waardoor je met minder uren werken meer mensen blij kunt maken met jouw aanbod, waarbij je winst oneindig kan zijn.

Door deze 6 belangrijke elementen te onderzoeken en vooral in actie te komen:

 • Ben je authentiek
 • Zit je vaker in een flow
 • Werk je vanuit je hart
 • Schrijf en praat je met enthousiasme over wat jij te bieden hebt
 • Inspireer je anderen
 • Ben je herkenbaar en zichtbaar
 • Zullen klanten sneller op je afkomen
 • En creëer jij meer winst
 • En meer vrijheid en balans in je leven.

Passie

Een onderdeel uitgelicht: “hoe vind je je passie?”

Dit is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Er zijn meerdere manieren om je passies helder te krijgen. Ik geef je een richting om je passies te vinden.

Je vindt je passies bijvoorbeeld door jezelf een aantal vragen te stellen.

 • Wat doe ik altijd als vanzelf?
 • Waar gaat mijn hart sneller van kloppen?
 • Waar gaan mijn gedachten regelmatig naar uit?
 • Waar kan iemand mij ’s nachts voor wakker maken?
 • Wat vond ik als kind altijd al leuk?
 • Met welke activiteit die ik doe, vliegt de tijd?
 • Waar ontspan ik door?
 • Waar praat of schrijf ik graag over?
 • Welke tv-programma’s/films/boeken/artikelen spreken mij aan en waarom?
 • Als ik mijn beste vriend/vriendin vraag wat ik graag doe, wat zegt diegene dan over mij?

Tot zover! Op naar een mooie winst met jouw passie.

Over de schrijver
Ik help Nederlandse ondernemers succesvol worden met hun eerste vastgoedaankopen in de UK-Schotland. Via vastgoedcoaching, de Schotland Property Academy en de Schotland Property Tours.
Reactie plaatsen