De Business Groei Podcast

Dé podcast voor ondernemers

Podcast #1 Intro en wat de Business Groei Podcast voor jou kan betekenen


Transcriptie van deze podcast

Podcast ondernemen

Je luistert naar de Business Groei Podcast, de podcast voor 50+ vrouwen die meer impact, meer winst en meer vrijheid willen. Dit is een inspirerende podcast over ondernemen. Mijn naam is Saskia Bussink. In deze podcast ondernemen deel ik graag mijn passie voor groei en ondernemen met jou. Ik zal veel inzichten en tips met je delen die je direct kunt toepassen om je bedrijf, maar ook jezelf als ondernemer te laten groeien.

In deze eerste aflevering van mijn podcast vertel ik je waarom ik deze podcast ben begonnen. Wie ik ben en wat je van mijn podcast kunt verwachten.


Ik start deze podcastserie omdat ik voel dat ik tot hulp en inspiratie kan zijn voor 50+ vrouwen met een bedrijf. Deze doelgroep heeft nog geen eigen podcast, dus ik vind het wel heel erg leuk om dit op te gaan zetten. En nu is het daar de tijd voor. Ik word heel erg blij van het maken van deze podcast omdat ik zoveel ideëen in mijn hoofd heb. Misschien herken je het ook wel. Ik heb als ondernemer zoveel ideeën in mijn hoofd. Die wil ik heel graag met je delen.

Je bedrijf laten groeien

Het gaat bijvoorbeeld over het laten groeien van je bedrijf, over hoe je dat doet. Wat je kunt tegenkomen. Over hoe ik dat doe. Hoe mijn klanten dat doen. Hoe ik ze daarbij help. Wat je daarin tegen kunt komen. Maar ook: waarom wil je groeien? En zit daar bijvoorbeeld een limiet aan?

En als je groeit, wat is het gevolg daarvan? Ga je dan meer in jezelf investeren? Ga je meer privé-geld uitgeven? Ga je misschien in iets anders investeren zoals ik doe in vastgoed? Deze dingen ga ik allemaal met je delen. En ja, als je groeit met je bedrijf kun je natuurlijk ook meer in jezelf investeren, bijvoorbeeld in trainingen en opleidingen. Je kunt ook meer in je bedrijf investeren om nog verder te groeien en ook uiteraard in andere zaken.


In deze Business Groeit podcast over ondernemen ga ik je regelmatig op de hoogte houden. Ik ga allerlei dingen met je delen, alle ideeën die ik in mijn hoofd heb. Die ga ik allemaal met je delen. Dus, laten we in ieder geval beginnen met dat ik je iets meer vertel over wie ik ben en hoe ik zo op dit punt ben aanbeland.


Ik ben Saskia Bussink en ik ben sinds 2007 ben ik ondernemer. Dat is dus al bijna dertien jaar. Waar ik in het begin vooral startende ondernemers heb gecoacht. Ik had het geluk dat ik toen ik ontslag nam bij de Belastingdienst, waar ik een managementplek had. Ik had ik het geluk dat ik vrij snel in een franchiseconcept stapte. En dat ging over het helpen van startende ondernemers die een uitkering hadden.

Aangezien ik als coach was begonnen, maar ik wist nog niet echt goed een richting, paste dat heel erg goed. Dat heb ik twee jaar lang gedaan. In het begin van mijn ondernemerschap. Ja, dus waar ik in het begin vooral startende ondernemers coachte, ben ik nu als businesscoach vooral gericht op de 50+ vrouw die al een draaiend bedrijf heeft. En ik zal je zo meteen vertellen waarom ik die keuze nu heb gemaakt. 


Je bedrijf kunnen laten groeien: ik ben er dol op!

Ik woon in Apeldoorn en ik heb twee grotere kinderen. De ene is al uitgevlogen en de andere is bijna aan het uitvliegen. Ik krijg daar enorm veel vrijheid voor terug en daar geniet ik ook enorm van. Wel kan ik soms heel erg genieten van het in mijn eigen energie zijn. Ik heb vrij veel me-time nodig als introverte ondernemer, maar ik geniet ook enorm veel van verbinding met anderen. En ja, groeien en delen... Ja, ik ben wel gek op mijn werk. Het voelt heel vaak niet als werken. Ik ontwikkel me graag. Ik hou van groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Dat vind ik enorm leuk. Ik ben zelf een beetje een mix van twee kanten. Ik heb aan ene kant een analytische kant (ik heb een ICT-achtergrond) en ik heb aan de andere kant een gevoelige kant. Ik heb best wel lang gezocht naar een evenwicht tussen die twee. Ben ik nou eenmaal degene die met een 'ICT-hoofd' op die manier de dingen aan blijft vliegen. Nou, uiteindelijk is dat ook natuurlijk niet wat helemaal kloppend is, want de gevoelsmatige en de intuïtieve kant hoort er over wat zakendoen betreft absoluut bij. Maar ik heb heel lang gezocht, ook naar een goed evenwicht tussen beiden en ik heb het gevoel dat ik inmiddels het evenwicht wel gevonden heb. 


Nou, toen ik dus begon met werken in de tachtiger jaren kwam ik bij de overheid terecht. Vierentwintig jaar lang heb ik bij de overheid gewerkt en mijn allereerste baantje was op het politiebureau van de gemeente Deventer. Mijn taak was om bekeuringen in te voeren in een van de eerste automatiseringssystemen. Ik weet nog goed dat ze in de advertentie in de krant hadden gevraagd om wat ervaring of affiniteit met automatisering te hebben. En dat boeide me altijd al. Van huis uit heb ik dat meegekregen. Mijn vader was ook een automatiseerder, dus ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Ik vond het altijd ontzettend leuk om met computers bezig te gaan. Eigenlijk al toen ik heel jong was en mijn vader me aanstak. Nou ja, om er meer van te weten. Hij nam een computer mee naar huis. Het was in die tijd best wel bijzonder. Dan mocht hij met zijn collega's om de  beurt een week lang zo'n hele zware IBM Personal Computer mee naar huis nemen. Nou, ik weet nog goed dat ik er echt uren achter zat en dat ik echt meer van wilde weten, heel leergierig als ik was en ben. Ik solliciteerde bij diezelfde gemeente Deventer elke twee jaar wel naar een andere baan, intern. Ik dacht "er is nog meer te doen". Ik was nog maar 19 toen ik begon met werken. Ik dacht: ik ga niet zoals veel collega's om me heen heel lang op dezelfde plek blijven. Ik dacht: ik ga gewoon kijken wat ik om de zoveel tijd anders kan doen. Dus ik ben van geswitchd. En al met al daar  tien jaar gewerkt. Ik heb ook bij de Sociale Dienst gewerkt en uiteindelijk bij de automatiseringsafdeling terechtgekomen waar ik netwerkbeheerder werd.


Het was  een beetje een nerderige kant van mij, maar ook wel heel erg leuk om te doen. Apart dat ik als enige vrouw in de ICT werkte. Het was in die tijd een beetje in een behouden gemeente, ook wel opvallend. Ik heb mijn HBO-opleiding gevolgd in de avonduren. Samen met een collega gingen we regelmatig naar Enschede en we gingen daar twee keer in de week aan de studie en examens halen. Ik was helemaal ambitieus en bevlogen. Ik vond het leuk om te doen. Uiteindelijk dat HBO diploma behaald. Toen heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar de Belastingdienst. Daar ben ik eerst ook in de ICT gaan werken. Laatstelijns ondersteuner was ik onder andere. Ik merkte wel dat ik dat wel kon, maar dat ik het dat ik helemaal niet blij van werd. Het was niet echt mijn passie. Het georganiseerd krijgen van van problemen die er liepen, dat vond ik leuker dan het zelf op te moeten lossen. En blijkbaar viel het op, want al snel ging ik de rol van teamleider op me nemen.

Eerst was het een klein team, een paar mensen, probeer het maar uit. Ik had wat weinig zelfvertrouwen, maar mijn leidinggevende zag het wel. Ik was echt nog een beetje bleu. Mijn team groeide. Ik kreeg ook veel mogelijkheden om door te groeien intern. Uiteindelijk maakte ik de switch naar het werkveld van HRM. Dat was een nieuw organisatiemodel en ze zochten HRM's. Ik vond het erg mooi om die combinatie te doen, om me in het HR veld te verdiepen en daarin te gaan werken. En dan nog steeds bij het ICT- onderdeel van de Belastingdienst. Dus ik sprak wel de taal van de ICT'ers, dat was een heel groot voordeel. Ik heb me wel heel veel dingen eigen moeten maken, uiteraard.


Ik heb altijd wel gevoeld dat ik enorm van vrijheid houd. Het keurslijf waar ik in zat, ook al had ik daar alle vrijheid, ik voelde  toch niet dat het echt klopte. Ik zat in een gouden kooi. Een goed salaris had ik. En heel veel aan ontwikkeling kunnen doen. Heel veel professionaliseringstrajecten, die kwamen voorbij.


Ik heb ook een tijdje psychologie gestudeerd aan de Open Universiteit. Het kon wat dat betreft echt niet op. Als  vrouw zijnde merkte ik dat ik bij de Belastingdienst heel goed mijn draai kon vinden. Er waren veel meer vrouwen in de ICT. In het HRM-veld helemaal natuurlijk. Maar als ICT'er was het eigenlijk niet zo onmerkbaar, of iemand een man of een vrouw was. Dat was eerder bij de gemeente Deventer wel anders. In de loop van de jaren werd dat uiteraard ook steeds beter. Daar is natuurlijk veel in veranderd. Er is echt wel een ontwikkeling ontstaan. Gelukkig maar. Ik heb altijd heel fijn met mannen kunnen samenwerken. Ik hou ook echt wel van onderlinge duidelijkheid. Ik houd wel van 'what you see is what you get'.  Met sommige vrouwen heb ik dat lastiger gevonden, terwijl ik ook wel vrouwen dichter bij me kan hebben. Ik ben niet zo van het ego of van roddelen. Daar houd ik helemaal niet van en heb ik nooit aan mee willen doen met hoe vrouwen soms als in een krabbenmand elkaar niet alles gunnen. Ik probeer me altijd te omringen met vrouwen waarmee we echt een win win kunnen creëren, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik houd ervan om elkaar scherp te houden. Ik hou van diepgang en ik gun iedereen iedereen het beste daarin. Dat vind ik superbelangrijk.

Ik kon bij de Belastingdienst ook intern switchen van afdeling. Daar waren heel veel mogelijkheden voor. Wat dat betreft zit je bij de overheid gewoon hartstikke goed.


Absoluut een goede werkgever, maar ik werd toch steeds minder gelukkig om daar naartoe te moeten gaan. Ik voelde het als een moeten. Ik wist in het begin nog niet wat het punt was. Ik was ambitieus. Als ik het moeilijk had, 'hup een tandje erbij' en ik kan wel schouders eronder en doorzetten. Maar ik merkte dat ik steeds meer in mijn hoofd ging zitten. Ik deed veel meer vanuit mijn hoofd dan dat mijn gevoel er nog bij zat. Mijn hart was er ook niet bij verbonden. Het werd kouder op een of andere manier. En het was een omgeving die me steeds minder ging passen. Ik merkte dat als je omgeeft met mensen die ontzettend veel zekerheid zoeken, daar word je mee besmet. Daar krijg je dan elke dag mee te maken. En ik merkte dat ik dat helemaal niet meer wilde. Ik ben minder van het zekerheid zoeken. Ik wil het avontuur in. Er is nog veel meer te ontdekken. Dus de angst was gewoon altijd heel voelbaar om mij heen.


Van een burn-out naar een eigen bedrijf laten groeien

En dat klopte gewoon niet met wie ik ben. Vervolgens, in 2005, toen werkte ik daar inmiddels elf jaar, kreeg ik van de ene op de andere dag een burnout. Ik wist niet wat me overkwam. Ik kon ineens niet meer naar de vergadering gaan die gepland stond. Ik. Ik bevroor helemaal en ik dacht "wat gebeurt er met mij"? Ik kende wel de het begrip burnout. Alleen, dat waren andere mensen die ermee te maken kregen. Dat kon mij niet overkomen, dacht ik altijd. Het was een heel vreemd gevoel, ik was helemaal lamgeslagen op één of andere manier. Ik werd naar de bedrijfsarts gestuurd. Ik sprak de man, en hij zei:  "wat jij me nu vertelt, het klinkt als een burnout". Ik weet het eigenlijk helemaal niet. Ja, ik ben een hardwerkende vrouw en doe altijd leuke dingen de leuke projecten. Het is een goede organisatie waar ik werk, fijne collega's om me heen. Maar de bedrijfsarts zei me toen "Het gaat er niet echt om dat je tevreden bent met wat je doet, maar het gaat ook over dat je je gevoel ook mee laat spelen. En je werkt alleen vanuit je hoofd blijkbaar. En je batterij is gewoon niet opgeladen". Ik wist op dat moment echt niet wat hij bedoelde. Hij stuurde me naar huis en ik dacht: misschien moet ik even twee weken bijkomen.

Toen zei hij: "Je gaat in ieder geval de komende paar weken niet werken". Ik probeer het over twee weken gewoon wel weer, ging ik van uit. Want het past niet bij mij om zolang thuis te zitten. En wat ga ik uberhaupt doen? Toen zei hij: "Nou, ik denk wel dat het slim is. Dus je gaat in ieder geval de komende 2 weken thuis zitten en dan spreken we elkaar gewoon weer. En dan gaan we er hulp bij zoeken". Na twee weken kwam terug  en voor mijn gevoel was er niet veel veranderd. Hij zei "Je moet gaan leren hoe jij weer kunt gaan voelen".

En toen dacht ik "Ja, voelen...ik neem het maar gewoon aan van hem. Hij zei: ik ken een Hapthotherapeut. Daar zou je naartoe kunnen gaan en die zou je wel in een paar sessies bij in dit proces kunnen helpen. Wellicht ondersteunt het je. 


Ik ben bij haar terechtgekomen en ik was ze echt een verademing. Ik dacht ook dit is een hele andere wereld waar ik mee te maken krijgen. Ik kon mijn verhaal kwijt, kon praten wat er werkelijk in mij gebeurde. Ze luisterde heel goed. Ze stelde me vragen, ze raakte me aan en ik voelde me elke keer een stapje beter. Het was ook heel mooi dat ze vroeg, maar wat wil jij nou eigenlijk in het leven? En hoe zie je het voor je? En wanneer ben jij het op je gelukkigst? En ik moest echt nadenken over die vragen. Ik was ze blijkbaar heel erg van weggeraakt. Ja, van en ik heb ook een scheiding meegemaakt in 2003. De kinderen waren toen nog heel klein, dus blijkbaar had ik daar ook nog een stukje wat ik mocht verwerken en wat ik een beetje weg had gestopt vanwege alle ballen in de lucht houden en doorgaan en  niet genoeg stilstaan bij wat ik nou eigenlijk voelde.

Ik was toch een alleenstaande moeder? En inderdaad, alle ballen in de lucht houden. En ik realiseerde me: ik heb het wel overleefd. Dat heeft me wel mijn emotionele gezondheid gekost. Dat kwam natuurlijk heel hard binnen. Een maand of vier ben ik in de ziektewet gegaan en dat was voor mij echt... ik kon het steeds meer loslaten, maar had ook oordelen over mezelf. Ik merkte zienderogen dat ik me beter ging voelen. Ik kon oude dingen loslaten. Ik kon dingen verwerken. Ik kon ontdekken waardoor mijn batterij weer wordt opgeladen in plaats van dat ik steeds maar leegloop op van alles en nog wat.

Ik kwam terug op mijn werk en ik had een heel ander gevoel. Ik voelde me meer in balans. Ik wist veel sneller: dit zijn de signalen. Hier gaat mijn energie dus echt van van weg. En waar komt het dan door? Ik was er meer mee geconnect en dat voelde heel prettig. Ik had dus wel een goede manier gevonden om met het gevoel om te gaan.

Maar, ik was nog steeds niet echt blij met met met het werken daar. Ik had natuurlijk nog steeds dezelfde collega's om me heen. Hoe lief ze ook waren, hoe fijn ze ook waren om mee samen te werken.


Het was toch een energie die niet helemaal bij mij paste. En ik wist dat ik er toch niet al mijn kwaliteiten in kwijt kon. Dus ik ging met een persoonlijk ontwikkeltraject verder. Ik ben naar het ITIP* gegaan, ik heb heel veel gelezen. Ik ben heel veel gegroeid. Weer verder. En van het één komt het ander als je met je met persoonlijke ontwikkeling bezig gaat,  dat herken je misschien wel. Dat is ook heel mooi om samen met andere mensen daarin op te trekken. ITIP dus.  Vier jaar heb ik daar rondgelopen. Eerst een persoonlijk jaar. Toen twee jaar basisopleiding. Toen nog een energetisch jaar. Toen heb ik een tijdje even niks gedaan. Even pas op de plaats en even maar even dingen tot me nemen en ook absorberen. Veel lezen en als moment daar is, komt er wel weer een moment om weer verder te gaan met een opleiding.


Toen ben ik bij Phoenix opleidingen* terecht gekomen. De opleiding Systemisch Werken gaan doen en dat vond ik echt geweldig. Ik had de beste trainer ooit. Heel veel van geleerd. Zelf weer de diepte in gegaan. Echt een heel mooi jaar was dat om echt ook opstellingenwerk toe te kunnen passen in mijn werk als coach. En dat vind ik een hele mooie combinatie. Uiteindelijk heb ik in 2007  besloten mijn baan op te zeggen. Ik ben voor mezelf begonnen. Ik wist dat ik het een jaar kon uitzingen met mijn spaargeld. Ik wist alleen nog niet precies wat ik ging doen als  coach. Misschien als freelancer, zat ik ook te denken, want ik heb natuurlijk ICT en HRM ervaring. Dan kom ik weer in een soort keurslijf. Ik wil uiteindelijk toch gewoon echt gaan uitvinden wat ik het liefste wil gaan doen. 


Toen kwam dus een franchiseconcept op mijn pad. Daar ben ik twee jaar lang mee bezig geweest. Heel veel van geleerd. Dat uiteindelijk dat ook weer losgelaten. Ik heb wel mezelf de ruimte gegeven om allerlei dingen uit te proberen. Zo heb ik een 'trainercoachcafé gestart. Dat bestaat niet meer. Maar dat heb ik twee jaar lang gehad, waarbij trainers en coaches bij elkaar kwamen. Ik dacht: wat lijkt me dat leuk om van elkaar te leren. Dus elke maand hadden we een bijeenkomst, die organiseerde ik. Met  elke keer een andere spreker. Een soort workshop waarbij een methode werd besproken. Er waren altijd minimaal twintig mensen op een avond. Hartstikke leuk. Heel veel mensen ook leren kennen. Mijn netwerk is er door vergroot. Dat was goed om na twee jaar ook weer los te laten, omdat op een gegeven moment zo'n kunstje werd. Ik had ook Cowork Apeldoorn. Het was een coworking werkplek in het centrum van Apeldoorn, waarbij ondernemers aan konden schuiven en ruimtes konden gebruiken om te werken, om te vergaderen, om te overleggen en te coachen.

Coaching, was wel het belangrijkste. Ik heb enorm veel over mezelf geleerd, weer hele andere kanten dan ooit in loondienst. Dat vind ik wel het mooie van ondernemerschap. Maar ik was het begin wel inderdaad met de startende ondernemers bezig. Tegelijkertijd was het ook wel wat dat nog breed, ik vond alle ondernemers leuk. Heel veel zzp ers, schilders, maar ook kapsters en van alles kwam er voorbij aan diversiteit van mensen. Dat heeft me wel heel veel geleerd. Maar ik ontdekte wel: de winkels of de dienstverleners op dat vlak passen dan minder bij mij. Ik werk het liefst met mensen die in de dienstverlening werken, zoals coaches, trainers, adviseurs en ook dat is natuurlijk redelijk breed. Ik merk wel dat ik heel veel mensen uit het HR-veld als klant heb.


Ondernemen vanuit mijn passie

En hoe jij ook je bedrijf kunt laten groeien


Je luistert nog steeds naar mijn podcast over ondernemen

Ik ben de afgelopen jaren altijd businesscoach geweest. Sommige klanten kwamen via mijn netwerk naar me toe. Sommigen via dat traject naar me toe, maar ook via IkStartSmart.


Dat is een initiatief van Overijssel en Gelderland waarbij mensen subsidie krijgen om gecoacht te worden. Inmiddels heet het de Startversneller*. Het  grootst aantal klanten krijg ik uit mijn eigen netwerk. Via social media en via mijn mailinglijst. Daarover zal ik later in deze podcastserie  uiteraard meer over delen met je. Nou, ik heb dus heel veel dingen uitgeprobeerd. Vind ik ook altijd wel mooi hoor, om soms ergens in te springen, om ervan te leren. En om te zeggen "als het de tijd is om het weer los te laten, dan ga ik weer verder". Dat we daar niet al te krampachtig mee om hoeven te gaan. Want, je bent ondernemer, dus wij zijn vrij om te doen wat we willen. En dat geeft ook enorm veel ruimte.


Door de tijd heen ben ik er achtergekomen 'wat is mijn mijn purpose'? Mijn doel? Vanuit mijn hart wil ik leven en werken. Ik wil dat doen, waar ik  goed in ben, mijn kwaliteiten komen aan de orde. De wereld moet er wel op zitten te wachten. Want we zijn natuurlijk niet met een hobby bezig en je moet er goed voor betaald kunnen worden, dus dat zijn de vier elementen. Dat is de Ikigai*. Daar zal ik ook nog wel meer over vertellen in een andere podcast. Het staat trouwens ook in mijn boek 'De 9 elementen'. Die vind je op mijn website.


De Ikigai gaat over deze vier elementen 1. Dat je vanuit je hart werkt, 2. dat je doet waar je goed in bent, 3. dat je dat doet, waar de wereld op zit te wachten en 4. dat je er ook voor betaald kunt worden. Die vier elementen moeten er allemaal zijn, wil jij je heel fijn voelen. Maar wil je ook het maximale kunnen bijdragen aan aan de wereld. En dat je kunt groeien met je bedrijf, want je wordt ervoor betaald.


En dan zit je echt op een magische plek. Ik geloof echt wel inmiddels, door de jaren heen, dat ik nu op deze magische plek ben. Hier komt gewoon alles samen. En daar mag alles moeiteloos. En in een flow mag het tot ons komen. Op op deze plek is er ook overvloed en daar geloof ik echt in. Ik geloof echt in abundance, in overvloed. En ja, het enige die ons tegen kan houden, dat zijn wij zelf. Als we zelf een blokkade hebben, dan is die overvloed er niet. Dus ja, ik geloof ook echt in een spiegel. Zo binnen, zo buiten. Er kan van alles om ons heen gebeuren. Er kan een crisis zijn. En toch is er altijd werk te vinden, in elke branche is er werk te vinden. Absoluut, daar ben ik van overtuigd. Al is het niet helemaal de manier waarop je het had bedacht. Soms moet je even een andere afslag nemen en mee veren met dat wat soms een beetje verandert om ons heen. Maar toch geloof ik er echt heilig in dat elke ondernemer gewoon alles kan blijven doen. Al is het dan inderdaad op een iets andere manier.


Ik laat me heel graag inspireren door veel mensen om me heen. Simon Sinek, Stephen Covey, Wayne Dyer en Esther Hicks. Ik ben op een cruise geweest bij Esther Hicks, twee jaar geleden. Marie Forleo vind ik interessant. Russell Brunson, Dean Jackson, Fabienne Fredriksson en Michael Pilarczyk. Dan vergeet ik nog heel veel mensen. Ik vind ook altijd heel leuk om een podcast van anderen te luisteren en de inzichten daarvan zal ik ook met je delen.


De combinatie van ondernemerschap en spiritualiteit, dat vind ik ook heel erg mooi om mee bezig te zijn. Het is een magische combinatie.


Podcast over ondernemen: voor de 50+ vrouwelijke ondernemer

Dus ik richt me op de 50+ vrouwelijke ondernemer. Ik geloof echt dat ik ten diepste jou heel goed kan helpen omdat ik zelf ook in deze doelgroep val. Ik spreek de taal. Het verschil met bijvoorbeeld de wat jongere onderneemsters is: zij zitten meer op de wat andere social media bijvoorbeeld. Instagram kan een mooi  sociaal medium zijn om in te zetten. Ik geloof alleen dat dat bij een andere doelgroep iets beter past. Wij als 50+ vrouwen pakken het soms een beetje anders aan. Ik zie ook de problematiek van je eigen blokkade kunnen zijn op sommige punten. Maar ik zie ook de wilskracht om door te willen groeien. Om te zeggen: mijn vrijheid wordt steeds groter. De kinderen zijn of gaan het huis uit. Dat is bij deze doelgroep natuurlijk maximaal aan de orde. Onze zorgtaken worden een beetje anders. Het kan wel zijn dat er misschien mantelzorgtaken voor onze ouders bijkomen, maar dat is toch van een andere orde dan kinderen in huis hebben. Je maximale vrijheid kan terugkomen. Maar ja, wat we ook vaak niet willen is weer hard werken of lange dagen maken. Ook al is het werk ontzettend leuk. Ik kan me er ook soms enorm in verliezen, maar ik ga echt voor mijn vrijheid. Dus hoe kun je nou groeien terwijl je je vrijheid behoudt?


Een serie inspirerende podcasts over ondernemen

Dat is echt waar ik voor sta. Dat je op een slimme manier gaat werken. Dat je anders naar dingen gaat kijken, dat je goed naar je declarabele uren gaat kijken, maar ook werk gaat uitbesteden. Nou, ik heb er natuurlijk heel veel ideeën over. Dat hoor je wel. Die ga ik ook heel graag met je delen, op een later moment in een andere podcast. 

Bij deze doelgroep hoort ook echt dat zingeving steeds belangrijker wordt, dat je werk doet wat echt bij jou past en waar jij je klanten vooral het best bij kunt helpen. Als jij op je plek zit, voelen jouw klanten dat. En klanten gaan op jouw energie af. En ik denk dat bij 50 plus vrouwen past dit gewoon heel goed. Om ook de wijsheid steeds meer toe te laten. We hoeven niet meer zo eager te zijn om te presteren en de competitie aan te gaan. En wij kunnen het echt doen vanuit onze innerlijke kracht en onze innerlijke wijsheid. Daar geloof ik echt enorm in.


Ja, dus je diepste wens is om van betekenis te zijn.


Daar wil ik je ertoe uitdagen en vooral trouw zijn aan jezelf dat je echt kijkt. Waar word ik nou heel blij van? Vroeger als vijftigplusser zouden we al lang bejaard zijn. Bij wijze van spreken. Maar dat is nu natuurlijk helemaal niet zo, want de meesten van ons blijven gewoon tot op latere leeftijd actief en dat is ook slim. Ik zou niet weten waarom ik per se met 67 jaar met pensioen moet. Als ik het wil, dan is het goed. Maar als ik het niet wilden: ik vind het werk zo leuk. Dan wordt het misschien met een ander aantal uren, dat kan. Maar waarom zou je niet nog heel erg lang de leuke dingen kunnen blijven doen voor voor anderen? Ik zou niet weten waarom niet. Ja, en als je dat met behoud van die vrijheid kunt doen.

 

Ja, ik wil heel graag jouw spiegel zijn. Ik vind het echt geweldig om een spiegel te zijn voor alle 50+ vrouwen die een bedrijf hebben. 

Door de jaren heen heb ik heel veel verzameld en aan ervaringen en inzichten, maar ik heb zelf nooit een goed businessmodel kunnen vinden, want dan krijg je de MBA-achtige dikke, lijvige rapporten, die businessplannen, daar ben ik helemaal niet van. Zo werk ik ook nooit met mijn klanten. Maar een businessmodel .. op één of andere manier zul je die wel moeten hebben om een focus en een strategie te gaan bepalen. Ik heb nog een echt goed businessmodel kunnen vinden. Daarom heb ik er zelf eentje ontwikkeld. En dat zijn de 9 elementen die je die zorgen voor jouw groei. Het 9-elementen groeimodel. Die kun je ook downloaden op Saskiabussink.com. 


Het is mijn visie dat de wereld zoveel mooier wordt als je echt op je plek bent en waar je dus moeiteloos onderneemt vanuit jouw kwaliteiten in vrijheid. 

Wij kunnen gewoon zo het verschil maken. Dat had ik net niet genoemd. Maar wij kunnen zo enorm het verschil maken want, wat nou als wij maximaal op onze plek zitten en iedereen zit op de middenstip van haar leven. Dat is ook altijd wat ik mijn kinderen meegeef en dat geeft ik ook graag mijn klanten mee. Zorg dat je op de middenstip van jouw eigen leven staat, want dan heb je 360 graden view om jou heen.


En dan? Dan klopt het gewoon en sta je op de plek die helemaal maximaal van jou is. Daar wil ik je ook toe uitdagen en uitnodigen. En die inspiratie. Dus als jij het verschil maakt als vrouw. Mensen geloven nooit zo wat je zegt, maar wat je doet is natuurlijk megabelangrijk. Wat je uitstraalt en welke acties je onderneemt. Als jouw kinderen, jouw neefjes en nichtjes, jouw dochters, jouw zoons, jouw buurmeisjes en -jongens. Alle kinderen die je kent. Als  die zien wat jij doet en hoe jij het verschil maakt, dan inspireer je ze. Dat kan niet anders dan dat ze jou zien als voorbeeld. En dan inspireer jij ze waarschijnlijk ook om hun hart te volgen en hun kwaliteiten maximaal in te zetten. Nou, dat is wel een wereld zoals ik hem voor me zie. Dat iedere vrouw zo op haar eigen middenstip staat dat zij anderen heel makkelijk kan inspireren. Als vanzelf.


Tot zover deze eerste podcast. Als je meer wil weten, dan lees je mijn blogposts op mijn website. Download het gratis materiaal. Kijk hoe ik jou kan helpen bij het creëren van jouw financiele vrijheid en meer rijkdom in je leven.

Erg leuk dat je naar mijn podcast hebt geluisterd. Het is mijn missie dat alle 50+ vrouwen zo succesvol zijn met hun bedrijf, dat ze met gemak ruim kunnen leven, maar ook kunnen investeren in zichzelf en in hun bedrijf. Wil je alle podcast afleveringen overzichtelijk bij elkaar? En niets missen? Abonneer je dan door in je podcastapp op 'subscribe' te klikken. Tot de volgende aflevering!

Dé vijf beste manieren om je bedrijf te laten groeien

Wil jij van mij de vijf beste manieren ontvangen om je bedrijf te laten groeien? Download dan gratis de 5 beste manieren om te groeien en ontvang deze direct in je mailbox.